Allsvenska derbyt ställs in – för dålig is

Foto: C MORE
HOCKEY

Smålandsderbyt mellan Västervik och Oskarshamn ställs in.

Anledningen: för dålig is.

– Man hade ju inte kunnat förlåta sig om någon gjort sig illa, säger Oskarshamns tränare Fredrik Söderström till Sportbladet.

En fullsatt publik hade tagit sig till Plivit Trade Hallen för att se det hockeyallsvenska mötet, Smålandsderbyt, mellan Västervik och Oskarshamn.

De blev dock rejält besvikna.

Efter klocka 19 (när matchen egentligen skulle börjat) kom besked till en buande hemma- och bortapublik att mötet ställs in.

Anledningen är att isen är för dålig och skaderisken därmed för stor.

– Det är problem med att isen inte fryser från kortsida till kortsida, ungefär en decimeter brett. Det är inte tillräckligt hårt för att spela på och spelarnas säkerhet går givetvis först, säger Christoffer Karlsson, som skulle dömt matchen, till C More.

”Luften gick ur totalt”

Han tog beslutet tillsammans med de båda lagens lagkaptener, tränare och hockeyallsvenskan.

Det tillresta laget, Oskarshamn, fick beskedet redan när de anlände till hallen.

– Det handlar tydligen om ett rör under betongplattan som är trasigt. Vi gjorde en bedömning redan innan värmning, då kunde man se att det var blött, när vi värmde bedömde båda lagen att det var för mjukt, säger Fredrik Söderström, och fortsätter:

– I vårt resonemang går säkerheten före allt. Man hade inte kunnat förlåta sig själv om någon gjort sig illa på grund av dålig is.

Den tillresta Oskarshamnpubliken var snabba med att håna sin konkurrent.

”Vi har en hall i Oskarshamn”, sjöngs på läktaren.

Att det var derbystämning var det inga tvivel om.

– Det är naturligtvis olyckligt. Vi var inne i en dålig period och hade mobiliserat oss väl. Det här är matchen man vill uppleva, det är jävligt olyckligt, speciellt när vi har många tillresta supportrar som blir besvikna. Men vi är lika hårt drabbade på båda sidor, säger Söderström.

”Kort resa hem”

Oskarshamns-tränaren har varit tränare i allsvenskan och Oskarshamn i sex år. Han har aldrig varit med om någonting liknande.

– Problem med isen har ju hänt oss alla. Men då är det på en liten yta och då är det bara att vänta på att det fryser så kan man reparera det. Men det här är jäkligt märkligt. Det är min första inställda match faktiskt, och luften går ju ur oss lite grann.

Men det finns dock någonting positivt med det hela.

– Det är ju en kort resa hem, åtminstone. Det hade varit värre om det här hänt i Övik, säger Söderström.