Lång avstängning – får ändå spela med Tre Kronor

Alexander Johansson stängs av i fem matcher efter tacklingen mot Frölunda

HOCKEY

Alexander Johansson straffas hårt efter sin tackling mot Jonathan Sigalet.

Han stängs av i fem matcher och får böta 39 100 kronor. 

Men Färjestadsforwarden får ändå spela med Tre Kronor kommande helg:

– Man kan man göra undantag för internationellt spel och det har vi gjort, säger disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay. 

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N

Det var i gårdagens match mot Frölunda som Alexander Johansson med stor kraft satte in en tackling mot huvudet på Frölundabacken Jonathan Sigalet. Johansson klarade sig undan matchstraff, men i efterhand anmäldes situationen till disciplinnämnden och deras dom är hård.

Johansson stängs av i fem matcher och får dessutom böta 39 100 kronor. 

Ett beslut som förvånar Färjestads general manager Håkan Loob:

– Jag är förvånad över längden på avstängningen. Med tanke på vad som delats ut i bestraffningar den senaste tiden så tycker jag nog att det känns som några matcher för mycket, säger han till klubbens hemsida.

Disciplinnämnden lyfter fram fyra faktorer till varför straffet blir som det blir. 

  • Tacklingen sker med höjd armbåge och kraften är riktad mot huvudet.

  • Tacklingen sker med fart.

  • Tacklingen sker mot plexiglaset.

  • Tacklingen innebär stor skaderisk och motståndaren blev också skadad.
    Alexander Johansson fick i går besked om att han också är uttagen till Tre Kronor efter att flera spelare lämnat återbud. Nu kan Johansson, trots avstängningen, ändå spela Sweden Hockey Games kommande helg. Ordförande Alexander Ramsay förklarar:

– Enligt RF:s regelverk kan man vid synnerliga skäl, och en kortare avstängningen än en månad, undanta internationella matcher.

Ett undantag som disciplinnämnden tidigare tillämpat restriktivt, men efter en dom från Riksidrottsnämnden (Rin) under den här säsongen blir det framöver vanligare att ge dispens för internationellt spel. Något som i det här fallet gör att Alexander Johansson nu trots avstängningen i SHL får spela med Tre Kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM