Sänkte Sverige – på väg till NHL

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
HOCKEY

GÖTEBORG. JVM-stjärnan Kirill Kaprizov sänkte Sverige med sina tre mål i Sweden Hockey Games.

Och hans framtida lagkamrat Joel Eriksson Ek ser fram emot att spela med den ryska supertalangen.

– Han kom fram till mig på flygplatsen efter JVM och sa att han kommer över om ett år, säger Joel.

Då talar vi Minnesota Wild i NHL, som tog svensken Joel Eriksson Ek som sitt förstaval 2015 som nummer 20 i första rundan 2015.

Och dagen efter när Joel var upptagen med tv-intervjuer och snack med sin kommande arbetsgivare, märkte han aldrig när Minnesota plockade den då okände ryssen Kirill Kaprizov som nummer 135 i femte rundan.

– Nej, då visste jag inte ens vem han var. Och knappt sedan dess heller, då han inte varit över på camperna med Minnesota.

– Men efter JVM i Kanada kom han fram till mig på flygplatsen och hälsade. Han talade väl lite halvknackig engelska, men sa att han hade ett år kvar i Ryssland. Så jag fick uppfattningen att han menade att han kommer över efter det, säger Joel.

Vann skytteligan i JVM

Det är bingo för Minnesota Wild i så fall, där det talats mycket om Kaprizov efter JVM, där han vann skytteligan med sina nio mål på bara sju matcher.

Och övriga NHL pratar om hur det var möjligt att alla övriga scouter missat ryssen totalt i draften.

Nu har han visat JVM-succén inte var någon tillfällighet och i dagsläget ser han ut som en given VM-spelare för Ryssland i vår.

Hans hat trick gör också att ryssarna har allt i egna händer inför söndagens sista match mot Tjeckien. Vinner de där, eller har oavgjort vid full tid, vinner de turneringen.

Förbundskapten Rikard Grönborg var lika imponerad av Kapruzin som alla andra.

– Ja, han är en måltjuv, en sån kille som avgör. Talar vi prestationer är den största prestationen att göra mål. Så jag kan bara lyfta på hatten, som man gör efter ett hattrick.

ARTIKELN HANDLAR OM