Mats Wennerholm: AIK kan bli ett nytt Leksand

AIK vinner den oerhört viktiga streckmatchen mot Modo.

Och jag undrar om de kan göra samma resa som Leksand gjorde i fjol.

Även om det krävs ett nytt mirakel.

AIK har fyra raka segrar nu och även om motståndet inte varit det bästa, så känns det som ett nytt lag har vuxit ur den här krissäsongen.

Det var väl när Roger Melin antydde att han skulle sluta efter den här säsongen, som laget reste sig. Jag drar inga slutsatser av det, men något har hänt i det lag som var storfavoriter inför seriestarten. De verkar vara en helt annan stämning i omklädningsrummet idag.

Modo var också tippade i toppen av tabellen och därför kändes den här matchen extra speciell mellan de forna storlagen.

Två lag i brygga som underpresterat hela säsongen.

Nu har Modo fortfarande en match mindre spelad och kan passera AIK om de tar de tre möjliga poängen, men det känns som det är AIK som är absolut hetast just nu.

Leksands mirakel

Jag har inte glömt fjolårssäsongen då Leksand var den stdora besvikelsen och låg sist i tabellen långt in på hösten innan Perra Johnsson tog över. Han tog Leksand till en fjärdeplats till slut, seger i Slutspelsserien, vidare mot play off-seger mot serietvåan Tingsryd och sedan miraklet mot Modo.

Ingenting är omöjligt och det är väl AIK:s hopp, även om oddsen är minimala. Mirakel brukar inte inträffa varje år.

Men samtidigt är jag fortfarande övertygad om att det är en fördel att komma smygande nerifrån i HockeyAllsvenskan och med en vinnande trend inför avgörandet.

Historien har visat det.

Skulle AIK ta sig hela vägen är det Leksand som väntar i ett play off i bäst av sju matcher, om de nu inte lämnar sin trettondeplats i SHL. Men det ser jag som helt osannolikt.

SHL-lagen kan inte misslyckas

Jumbon Rögle är vikt för segrarna i den allsvenska finalen mellan Mora och Karlskoga. Jag har svårt att se att något lag kommer att hota de två i topp.

Jag har lika svårt att se något av SHL-lagen åka ur den här säsongen. Inte i bäst av sju. Att Leksand lyckades skicka ner Modo i fjol var inget annat än en sensation, en helt osannolik utveckling på en matchserie som ingen hade förutspått.

I den här matchen var AIK var klart bättre än Modo i två perioder och vann rättvist. De borde ha vunnit redan under ordinarie tid, men hade några domslut emot sig som gjorde att den här matchen gick till förlängning.

Bland annat då Joakim Thelin snodde pucken av Oscar Hedman och skickade in 3–2 i slutet av andra perioden, men där domarna ändrade sig och slutade med att Thelin åkte ut två minuter för hakning.

Trots att det redan var dömt mål.

Hoppas inte målet avgör

Domaren erkände efteråt att det inte går att döma bort ett mål för ett mindre straff (två minuter), men Robin Karlsson gjorde det ändå. Han bröt mot reglerna, men gjorde det ändå. Han var stor nog att erkänna det efteråt, men det känns inte direkt klockrent och jag förstår att många AIK:are är upprörda idag.

Och jag hoppas verkligen att det inte blir avgörande då tabellen ska sammanfattas efter 52 omgångar.

Nu var det full omgång idag och jag vet att många där ute i hockey-Sverige tycker att det är för mycket fokus på lag som AIK och Modo. Tidigare storlag på dekis.

Men så är det. Det är de lagen som drar till sig störst intresse och som åtminstone i ett längre perspektiv har störst chans att etablera sig i SHL igen.

Mora är annars den stora överraskningen i allsvenskan. De vara fortsätter vinna. De krossade Västerås med 6–0 och drar iväg mot en överlägsen serieseger, nu då BIK Karlskoga förlorade hemma mot Tingsryd.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!