SHL Svenska hockeyligan

Tre Kronor-legendarerna hyllar Barry Smith

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

Många svenska legendariska ishockeyspelare känner väl till Barry Smith.

De har haft honom som coach i NHL-klubbar samt Tre Kronor under OS och World Cup.

– Han hänger med i utvecklingen hela tiden och får yngre spelare att växa, säger Nicklas Lidström.

Barry Smith är presenterad som ny huvudcoach i Djurgården kommande säsong.

Den 68-årige amerikanen var assisterande coach till Kent Forsberg i Tre Kronor under World Cup och OS 1996–1998.

I laget kan nämnas bland annat nuvarande förbundskaptenerna och djurgårdarna Johan Garpenlöv och Marcus Ragnarsson.

Och Tommy Albelin som ryktades för jobbet och Ulf Samuelsson som gör succé i Florida Panthers. Och Jörgen Jönsson och Peter Popovic som varit coacher i SHL samt Johan Hedberg i Mora den här säsongen. Och Mikael Renberg som är expert i SVT.

”Följer utvecklingen”

Nicklas Lidström var med både i OS i japanska Nagano 1998 och World Cup 1996. Och inte minst i Detroit Red Wings, där Barry Smith var assisterande coach i tolv säsonger bland annat bredvid legendariska huvudcoachen Scotty Bowman.

– Barry Smith hade hand om forwards, så jag hade inte jättemycket med honom att göra rent konkret. Han gav alltid ett bra intryck och var väldigt delaktig, framförallt utvecklade han yngre spelare och la mycket tid på dem före och efter träning. Det är en coach som följt utvecklingen och har stort hockeykunnande, han är duktig taktiskt när det gäller spelsystem, coaching och motivation, säger ˝Lidas”.

Barry Smith.

”Stor supporter”

Tomas Sandström var med i OS och hade Barry Smith också i Detroit Red Wings.

– Jag är en stor supporter till Barry Smith, det är person som har full koll som coach och brukar omge sig med kompetent folk. Det är en coach som varit drivande och har haft stort kunnande under flera decennier. Han har hela tiden följt med och anpassat sig till utvecklingen, han är seriös och ger sig inte. Det är både kul och lite överraskande att han kommer till Djurgården, säger ”Tjompen”.

”Var vansinnig”

Tommy Söderström var med både i OS och World Cup samt är djurgårdare.

– Det var ett udda val och lite tråkigt, för jag är lite gammalmodig och inte så förtjust i utländska coacher i Sverige. Djurgården frångår också sina principer att satsa på Stockholmsfolk, jag hade hoppats på Tommy Albelin. Mina erfarenheter av Barry Smith är väl inte så jättebra heller. Jag stod två matcher i World Cup och höll nollan i en, då blev jag petad i semifinalen. Jag var skitförvånad och vansinnig. Så de var inte mina favoritcoacher personligen, jag har varit sur och grinig på dem. Det är ändå en superbra coach med fint track record som kan vara bra för Djurgården, 68 år är inte gammalt i NHL där man litar mycket till erfarenhet, säger Tommy Söderström.

Coachat Lemieux

”Kul med nya influenser i svensk ishockey. Lycka till i Djurgården, Barry Smith!”, skriver Tre Kronors nuvarande förbundskapten Johan Garpenlöv på twitter.

Tre Kronor i OS och World Cup innehöll också spelare som Peter Forsberg, Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Markus Näslund, Ulf Dahlén, Niklas Sundström och Michael Nylander.

Barry Smith har varit verksam i NHL i 32 år, har fem Stanley Cup-titlar och kommer närmast från tio säsonger i Chicago Blackhawks.

Exempel på utländska spelare som Barry Smith har coachat: Mario Lemieux, Jaromir Jagr, Paul Coffey, Steve Yzerman, Igor Larionov, Chris Chelios, Dominik Hasek, Brett Hull, Vyacheslav Fetisov, Vladimir Konstantinov.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Spelet bakom avskedet – därför lämnade Barry Smith Djurgården

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Djurgårdens IF Ishockey

Barry Smith

Nicklas Lidström

Tommy Söderström

Tre Kronor

Ishockey