Lämnar direkt – klar för Toronto

Erik Källgren till NHL-klubb

Klar för Frölunda i förrgår.

Nu har Erik Källgren skrivit på för NHL-klubben Toronto Maple Leafs.

– Klart att det inte är optimalt för oss, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till Göteborgs-Posten.

Erik Källgren var med och tog SM-guld med Växjö Lakers förra veckan. Mitt under slutspelet hade han dessutom blivit presenterad av Frölunda inför nästa säsong. Han skrev på kontraktet i förrgår. Men det blir inget spel i Göteborg.

24-åringen har i stället skrivit på för Toronto Maple Leafs.

– Så klart är tajmingen tuff för vår sida, men samtidigt är vi glada för Erik. Han har förtjänat att få detta, men synd för oss att vi inte får chansen att jobba ihop, säger Fredrik Sjöström till GP.

Värt 12,5 miljoner

På sin hemsida meddelar NHL-storklubben att Källgren fått ett så kallat tvåvägskontrakt, vilket innebär att han kan skickas upp och ner mellan NHL och AHL utan att Toronto tappar rättigheterna till honom.

Kontraktet sträcker sig över två år och är värt totalt 1,5 miljoner dollar (cirka 12,5 miljoner kronor med dagens växelkurs).

Målvaktsproblem i Toronto

Källgren gjorde 21 starter för Växjö i grundserien den gångna säsongen samt tio i slutspelet där han hade 93 i räddningsprocent.

Toronto Maple Leafs har en av hela NHL:s mest fruktade offensiv, men svajar desto mer defensivt, delvis på grund av att den danske förstemålvakten Frederik Andersen inte kommit upp i nivå.

Det återstår att se om Källgren kan konkurrera sig till en plats i laget till nästa säsong.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!