Pamparna slår tillbaka

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Niklas Wikegård riktar hård kritik mot både RF:s ordförande Björn Eriksson och Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. 

Nu slår de tillbaka: 

– Om Wikegård medvetet missförstår det jag säger eller är omedveten om vad jag har sagt, det kan inte jag avgöra, säger Björn Eriksson.

Om Björn Eriksson säger Wikegård att han har noll förtroende och att hans påstådda uttalande om att ”500 åskådare är en bra start” är skrattretande.

– Att han har noll förtroende för mig har jag inga synpunkter på. Det jag reagerar på är att han felaktigt påstår att jag har sagt något helt annat än jag har gjort. Om han medvetet missförstår det jag säger eller är omedveten om vad jag har sagt, det kan inte jag avgöra, säger Eriksson.

Kan du utveckla det?

– Vad jag har sagt är att för 80-90 procent av idrotten är det goda nyheter att vi går från 50 till 500 åskådare, för de tar bara i undantagsfall in fler åskådare. Däremot räcker det ingalunda för två högsta serierna i fotboll och i ishockey, liksom för de som har deltagarbegränsningar typ cykel och Lidingöloppet. Där är det ett stort problem. 

Hur ser du på att det inte är procentuell beläggning som gäller?

– Det vore önskvärt, men eftersom jag inte är pandemibekämpare så vill jag gärna utgå från att pandemibekämparna gör den här bedömningen och jag hoppas att man har tänkt göra det här gradvis och att det här är första steget i en process.

Björn Eriksson och Anders Larsson.
Foto: BILDBYRÅN
Björn Eriksson och Anders Larsson.

Försöker styra med ”fel” lag

Varför gör man en sådan annorlunda bedömning i exempelvis Schweiz?

– Jag vet faktiskt inte. Men problemställningen är att det är väldigt svårt att säga att ni som är experter på smittbekämpning i Sverige inte kan ert jobb. Jag tror att om idrotten hävdar att de här personerna är inkompetenta skulle vi få klara förklaringsproblem. Kan vi inte bara se det här som ett första steg, det går åt rätt håll, men det är en låååååång lång bit kvar innan vi har klarat av toppskiktet i fotboll och hockey. Mitt mål är att det ska anpassas till arenans storlek och jag tror att det kan komma om smittspridningen går åt rätt håll. 

Hur ser du på regeringen beslut och även förmågan att motivera att det kan skilja så mycket mellan olika branscher? 

– Min huvudinvändningen är att lagstiftningen ser ut som den gör. Att man försöker styra med hjälp av ordningslagen när det egentligen borde finnas en smittskyddslag som gör att man bättre skulle kunna hantera de här frågorna.

När det gäller Anders Larsson menar Wikegård att han av taktiska skäl väljer att inte stöta sig med någon. Att en politisk karriär, och en plats i etablissemanget, är viktigare än att här och nu stå upp för elitishockeyn.

Möte med Amanda Lind på Hovet

Niklas Wikegård är inte bara en erfaren hockeyexpert utan också en person som ofta skapar debatt och rubriker kring ishockeyn. Men när det gäller coronapandemin och vårt arbete i den här krisen har vi i förbundet och svensk ishockey tillsammans valt en väg som bygger på samverkan och ansvarstagande, säger Larsson.

Han fortsätter:

– Kanske en bit ifrån de stora rubrikerna och den mediala uppmärksamheten har vi en väl upparbetad dialog med regeringen, riksdagspolitiker och berörda myndigheter. Idrottsminister Amanda Lind genomförde exempelvis ett särskilt möte med Anders Källström (ordförande SHL), Jenny Silfverstrand (vd Djurgården) och mig på Hovets Isstadion för en tid sedan där vi verkligen fick beskriva hur vi arbetar och vad krisen och publikfrågan innebär för ishockeyn.

Att Ishockeyförbundet har gjort tillräckligt för att hjälpa elitklubbarna känner sig Anders Larsson trygg med:

– Jag kan med gott samvete säga att vi tillsammans i svensk ishockey jobbar hårt, även om vi valt att inte skapa de stora mediala rubrikerna.


Laddar Live Upplevelse

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!