Robin Lehner

”Det här har ju inte varit roligt för någon”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Det kvittade länge hur bra Robin Lehner än spelade – ingen vågade satsa långsiktigt på den bastante svensken.

Men inför den här säsongen har han äntligen funnit trygghet i ett Vegas Golden Knights som verkligen tror på honom, så nu finns förutsättningar för riktigt himlastormande  bedrifter.

– Det känns bra att ha lugn och ro på den fronten och förhoppningen är att jag ska mig upp på en ännu högre nivå i år, säger ”Panda” mycket riktigt till Sportbladet.

Det är priset Robin Lehner fått betala för öppenhjärtigheten om hur han kämpat med, och övervunnit, mental ohälsa och missbruk.

Trots att han långa stunder hållit rena rama Vezina Trophy-klassen har han bara erbjudits ovissa ettårskontrakt, av allt att döma för att klubbarna inte riktigt vågat lita på honom. Ifjol hamnade han till exempel hos Chicago Blackhawks på just ett sådant kontrakt, gjorde succé – och trejdades plötsligt vidare till Vegas Golden Knights.

Men som sagt, i Mojaveöknen har den göteborgske bjässen som kallas ”Panda” till sist hittat en fast adress. Knights klubbledning insåg snabbt att de i Robin hade fått den typ av jackpot alla jagar i Vegas och erbjöd en femårsdeal värd 25 miljoner dollar – motsvarande 205 miljoner kronor.

En trygghet i otryggheten

– Det känns såklart bra med trygghet, att ha lugn och ro på den fronten och kunna fokusera på min uppgift, säger den 29-årige keepern på telefon från den neondränkta hägringen i Nevada.

– Förhoppningen är förstås att jag tack vare det ska ta mig upp på en högre nivå, det är vad jag siktar på. Men det är lite svårt att veta var man står just nu. Förutsättningarna har minst sagt varit konstiga inför den här säsongen. Efter en kort träningscamp ska vi börja spela tävlingsmatcher på en gång. Det är å andra sidan likadant för alla, det är bara att försöka göra det bästa av situationen.

Ja, typiskt nog har ju annan form av otrygghet tillkommit istället, i form av en pandemi som till och från tvingat alla i Nordamerika till isolation – inte alls något idealt tillstånd för den som lider av bipolär sjukdom.

– Nej. Det här har ju inte varit roligt för någon, men när vi befann oss i bubblan i Edmonton och inte kunde göra någonting utan bara satt på hotellrummet…det var inte alldeles lätt, fortsätter Robin.

– Sedan har jag varit här i Vegas hela tiden, det har inte riktigt gått att åka någonstans i år. Fast jag har varit med familjen och vi trivs här, det är väldigt bra för barnen, bortanför Strippen är det här är en helt vanlig stad, så det har ändå varit okej.

Är en väldigt bra spelare att ha fått in i truppen. En väldigt bra kille är det också.

Likafullt är lättnaden stor nu när någon form av normalitet återvänder.

– Ja, det ska bli skönt att komma in i vanliga rutiner igen, jag ser fram emot att säsongen drar igång. Även om det blir speciellt utan publik och säkert en en del krångel med inställda matcher på grund av smittan.

”Målsättningen är hög”

Ett är dock snudd på givet: Golden Knights kommer vara bra. En redan näranog perfekt trupp har under månaderna som gått sedan konferensfinal-förlusten mot Dallas vässats ytterligare med stjärnbacken Alex Pietrangelo – hetaste namnet på öppna marknaden i oktober.

– Mm, det är en väldigt bra spelare att ha fått in i truppen. En väldigt bra kille är det också, konstaterar Robin.

– Och målsättningen i den här i klubben är hög. Vi ska försöka vinna, den inställningen har alla, från ledning till oss spelare. Men igen, det är speciella förutsättningar i år. Vi får se hur det blir.

Med en Panda som äntligen får uppleva trygghet – och efter ett kirurgiskt ingrepp i en axel direkt efter slutspelet i höstas nu är helt skadefri – blir det nog utmärkt.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här


Missa inte 124 fullmatade sidor om världens bästa hockeyliga

NHL-Bibeln

Aftonbladet

NHL-Bibeln

79,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Lias Andersson: ”Otroligt glad över att vara i Los Angeles”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Robin Lehner

NHL

Vegas Golden Knights