Stjärnorna saknas – då sågas Finland

Guldhjältarna upptagna med NHL-spel – nu kan mästarna missa slutspel

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

MONTREAL. Ett utdömt och kritiserat finskt lag har förlorat de två inledande matcherna i JVM.

Saknaden efter stjärntrion Patrik Laine, Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho har varit precis så tuff som många befarade:

– Det hade förstås varit skönt att ha dem här, inte frågan om det, men vi spelar med det vi har, säger forwarden Kasper Björkqvist.

Finland saknar storstjärnorna Jesse Puljujärvi (mitten, Sebastian Aho och Patrik Laine som gjorde succé i JVM förra året.

Juniorkronornas match mot Finland i kväll såg på förhand ut att vara en match om gruppsegern. Nu blir det en match som betyder något helt annat för Finland.

Den stora snackisen i inledningen av turneringen har varit Finlands start med två raka förluster. Inte minst förlusten mot Danmark skapade starka reaktioner i vårt östra grannland.

Samtidigt finns det förklaringar till att de regerande mästarna nu kämpar för att slippa spela för att få stanna kvar i A-gruppen.

De finska toppspelarna är helt enkelt för bra, vilket betyder att de spelar med sina NHL-klubbar i stället för att hjälpa Finland i JVM-turneringen.

Gjorde tillsammans 44 poäng

Patrik Laine, Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho var de stora guldhjältarna för ett år sedan. De tre gjorde tillsammans 44 poäng för ett år sedan. Nu är alla tre upptagna med NHL-spel. 

Dessutom har ett annat tungt forwardsnamn, Aleksi Saarela, tackat nej på grund av personliga skäl.

– Det är bara en chans för andra att stiga fram. Samtidigt hade det förstås varit skönt att ha de här, inte frågan om det, men vi spelar med det vi har, säger forwarden Kasper Björkqvist.

Trots de tunga avbräcken har kritiken i Finland varit hård:

– Nu har vi försökt att inte läsa vad som skrivs. Det är som det är, går det bra blir man hyllad och när det går neråt får man skäll. Sån är idrotten och det måste man lära sig att hantera. Oavsett vad som händer ska man se sig själv i spegeln och fundera vad man kan göra bättre, säger Björkqvist.

Gåshud bara av att prata om möten med Sverige

Att möta Sverige är som vanligt något speciellt och en seger skulle reparera väldigt mycket av den svaga inledningen.

– Så är det, jag får gåshud bara jag pratar om att möta Sverige. Det är helt klart den största matchen för oss så här långt och det ska bara bli roligt att spela, säger Björkqvist.

Även lagkaptenen Olli Juolevi ser fram mot att möta Sverige:

– Klart det är mycket press på oss, men vi har inget mer att förlora längre. Förhoppningsvis kan vi bara njuta och göra vårt bästa för ingen tror längre på oss. Vi vet att vi kan så mycket bättre och det är så vi ska tänka, säger Juolevi. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM