Första svenskmålet i NHL

Foto: Gary A. Vasquez / X02835
Anders Nilsson
HOCKEY

NEW YORK. Oscar Fantenberg gjorde första svenska målet NHL-säsongen 2017-2018 i natt – men Anders Nilsson stod för den verkligt iögonenfallande insatsen med assist (!) till det avgörande övertidsmålet  i sin första match som Vancouver-keeper.

Foto: TT
Oscar Fantenberg

Ja, det är inte bara SHL som står i begrepp att braka igång.

Om ett par veckor släpps pucken i NHL också  – och i natt spelades den allra första försäsongsmatchen mellan LA Kings och Vancouver Canucks i Staples Center.

Ett helt koppel ynglingar med drömmar om strålkastarskenet i världens bästa liga fanns på isen och av dem utmärkte sig inte minst Kings-backen Oscar Fantenberg.

Den 25-årige smålänningen – som tidigare spelat i SHL med både HV71 och Frölunda och ifjol tillhörde Sotji i KHL – matchades friskt av nye Kings-coachen John Stevens och precis i början av tredje perioden tackade han för förtroendet genom att göra första blågula målet i Nordamerika den här säsongen. Kaptenen Dustin Brown fick fram pucken till Oscar,  som dammade på ett skott landsmannen Anders Nilsson i Canucks-kassen inte kunde göra något åt.

Assist för svenske målvakten

Det målet innebar 3-2-ledning för hemmalaget och länge såg det ut som att det skulle bli matchavgörande, men med mindre än tre minuter kvar lyckades Sven Baertschi kvittera.

Sedan, på övertid, fick Nilsson – i första matchen för Vancouver – sin revansch.

Foto: Reed Saxon / TT / NTB Scanpix

Han la upp pucken för Troy Stecher som snabbt spelade vidare till unge Brock Boeser och han kunde, på vad som alltså blev en andra-assist för den svenske keepern, avgöra hela tillställningen.

Beskrivs som ”fantastisk”

Också Nilssons målvaktskollega, Jacob Markström,  fick visa upp sig i premiären. Han stod första halvan av matchen, höll med 19 räddningar nollan och beskrivs av media på plats som ”fantastisk”. 

Dessutom hade Canucks Philip Holm på isen och han fick näst mest istid av alla backar, efter Michael Del Zotto. 

För hemmalaget begick även Adrian Kempe och Christian Folin säsongsdebut. 

Canucks och Kings kommer se mer av varann framöver . Om bara ett par dygn för flyger de till Kina för unika träningsmatcher i Shanghai respektive Beijing.

Kommande kväll – 23.00, svensk tid – spelar nya Vegas Golden Knights sin första riktiga försäsongsmatch, borta mot just Vancouver.

ARTIKELN HANDLAR OM