Kungen – Tre Kronors hemliga vapen

Publicerad 2024-05-22

OSTRAVA. Han kallas för ”kungen” och är Tre Kronors hemliga joker i jakten på VM-guldet.

Vi tänker på doldisen, analytikern och målvaktstränaren Anthon Hansson, 32 år.

– Han är kung och har ett kungligt beteende. Jag förstår smeknamnet, säger Tre Kronors assisterande förbundskapten Nicklas Rahm.

Tre Kronor har gjort en större makeover gällande personalstyrkan sedan Sam Hallam tog över som förbundskapten. Det är många nya personer på titlarna runt laget och det har också blivit en föryngring av vårt mest folkkära landslag.

Bland annat har Anthon Hansson anställts som analytiker och målvaktstränare. 32-åringen har gjort kometkarriär i sin genre och nu jobbar han både åt Brynäs IF samt Tre Kronor. Han slutade som målvakt i Hanhals när han var junior och som 19-åring fattade han att ledarrollen var mer passande för honom. Via Halmstad, Hanhals, Skellefteå, Malmö, Tyringe är han nu i Tre Kronor och ska hjälpa Erik Karlsson och Victor Hedman att vinna VM-guld.


Sverige möter Finland i kvartsfinalen - så spelas slutspelet i hockey-VM

Anthon Hansson i Brynäs.

– Han är extremt duktig på den underliggande statistiken. Och kan knacka ned den till material som vi har bra nytta av. Mot Djurgården fick vi information som vi ansåg, i efterhand speciellt, var matchavgörande. Bland annat visste vi om vilken spelare som gärna fick ha puck i Djurgården och viktigt det var med att inte ge Djurgården spelvändningar tidigt in i deras byten, hyllar Brynäs assisterande tränare Anders Carlsson.

Nu har Hansson värvats till Tre Kronor och har samma roll som i Brynäs. Se saker i den avancerande statistiken och se till att målvakterna får en bra träning.

– Jag har jobbat med många bra statistiker och Anthon gör det väldigt bra. Han tillför det vi behöver och vad vi vill ha. Sedan är han en skön kille att ha runt laget, säger assisterande förbundskaptenen Nicklas Rahm.

Nu går Tre Kronor in i skarpt läge i VM-turneringen och ”Kungens” information blir ännu mer avgörande för Tre Kronors taktik i matcherna i slutspelet, som inleds på torsdag där Sverige möter Finland i kvartsfinal.

Förresten – var kommer smeknamnet ”Kungen” ifrån?

– Även fast han är nyvaken så ligger varje hårstrå rätt på hans huvud. Sedan är Anthon kung på vad han gör, säger Anders ”Masken” Carlsson i Brynäs.

– Jag förstår att Brynäs tränarstab gett honom det namnet. Det är för hans statistiska kunnande. Anthon är en kung och har ett kungligt beteende, säger Nicklas Rahm.

Anthon ”Kungen” Hansson.

”Gillar inte att chansa”

Huvudrollsinnehavaren är en lågmäld person, som inte gillar att hylla sig själv.

– Mycket av mitt arbete sitter ihop och går ihop med varandra. Det är bra att man som målvaktstränare får förståelse för hela spelet, säger Anthon Hansson.

– Tycker om fakta och att inte chansa. Gillar inte att gissa och den underliggande statistiken ger mig korrekt information och trovärdighet. I dagar som vi blir känslosamma så kan vi luta oss mot fakta, säger ”Kungen”.

Och smeknamnet?

– Masken har många smeknamn på mig. ”Kungen” börjar sprida sig i Tre Kronor nu också. Jag håller väl inte med om att mitt hår ligger naturligt varje morgon. Men det är en rolig grej, säger ”Kungen”.

Följ ämnen i artikeln