Ishockey

Finske OS-målvakten fast i Ryssland: ”Ingen väg härifrån”

SIF om kontakten med svenskarna: ”Klart det finns en oro”

Av: 

Jonathan Nilsson

HOCKEY

Utländska spelare börjar lämna KHL.

Men det är inte alla som har den möjligheten.

– Det finns inte någon väg härifrån, säger den finske OS-målvakten Frans Tuohimaa till Ilta-Sanomat.

Frans Tuohimaa, som spelade för Leksand säsongen 2015/16, var tredjemålvakt i Finlands guldlag i Peking.

30-åringen suckar när finska tidningen Ilta-Sanomat når honom på ett hotell i ryska Tjeljabinsk. Hans klubblag Neftechimik Nizjnekamsk förlorade den första matchen mot Traktor Traktor Tjeljabinsk i KHL-slutspelet i tisdags, men ishockeyn känns sekundär.

– Det är svårt att sortera sina egna tankar i nuläget. Spel är inte det första man tänker på. Ja, jakten på Gagarin Cup har börjat här, men problemet är att Ryssland inte erkänner att det finns ett krig. Ignoransen beror förstås på den information som människorna här får, säger Tuohimaa.

Frans Tuohimaa är kvar i Finland.

Utländska spelare börjar lämna

Rysslands invasion av Ukraina har lett till att många utländska KHL-spelare vill lämna landet. Amerikanen Nick Shore har redan gjort det och finske stjärnan Markus Granlund bekräftade i dag att han lämnar ligan.

– Det är lätt att prata om de problem som har synts i media, det vill säga utbetalning av spelarlöner och annat, men det är underordnade frågor i nuläget. Det är olika från lag till lag i KHL, så jag vet inte hur det ser ut i andra lag, men jag kan säga att det inte finns någon väg härifrån. Det går inte att lämna genom medling, säger Tuohimaa.

Tuohimaa poängterar att han gärna hade sett någon slags internationell överenskommelse som gör det lättare för spelarna att bryta sina kontrakt.

– Sen finns problemet hur man ska ta sig härifrån. Pengar är sekundära för tillfället. Det finns många risker och problem eftersom vi är på rysk mark. Det går inte att ta sig till Finland på ett ögonblick. Det tar några dagar att resa.

SIF: ”Försöker göra dem förberedda”

Sportbladet har sökt flera av de svenska spelarna i KHL, men ingen av dem vill uttala sig om situationen. Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom berättar att förbundet har försett dem med information kring hur de kan agera om situationen blir än mer kritisk.

– Vi har svenska spelare i KHL, åtminstone en damspelare i Emma Nordin och några svenska ledare i Ryssland. Det vi kan göra är att informera dem om kontaktvägar, UD (Utrikesdepartementet) och ambassaden. Vi försöker göra dem förberedda på hur de skulle kunna göra om de behöver lämna Ryssland, säger han.

– Sen är det en annan fråga med avtal. Kontrakten de har är ett civilrättsligt avtal mellan klubb och spelare. Det kan inte vi vara med och påverka på något vis.

Är det någon som har hört av sig?

– Vi har haft kontrakt med någon spelare och några ledare. Det har varit lite kontakt.

Att ta sig från Ryssland till Sverige är inte heller det enklaste i dagsläget då EU har stängt luftrummet för ryska flyg.

– Jag tror att de, precis som alla andra i samhället, tycker att det är jobbigt och obehagligt. Det är kanske är ännu mer påtagligt om man är i Ryssland. Klart att det finns en oro, säger Olof Östblom.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

KHL