New York Rangers

Mikael Samuelsson upplevde 9/11 som Rangersspelare: ”Marken skakade”

Av: 

Hilda Djupenström

HOCKEY

Det är idag 20 år sedan den elfte september 2001.

Då inträffade terrordådet där de två tornen vid World Trade Center rasade – men det var också Mikael Samuelssons första dag i New York Rangers.

– När tornen rasade skakade marken till där vi var i Madison Square Garden, säger han till Expressen.

Idag är den forne NHL-spelaren Mikael Samuelsson, 44, tränare i Södertälje SK. Men för 20 år sedan befann han sig i New York på hemmaarenan för sitt nya lag – Rangers – och gjorde fystester.

”Helt otroligt att vi gjorde det”

Det var hans första dag i klubben – och då skedde terrordådet.

– Allt handlade om att försöka ta en plats i anrika Rangers. Jag befann mig i läkarrummet och var mitt uppe i ett krävande test om syreupptagningsförmågan när det första planet flög in i Twin Towers, säger han till Expressen.

Först trodde spelarna att det rörde sig om en olycka, men när det andra planet träffade det södra tornet insåg de att det rörde sig om något annat. Trots detta fortsatte spelarna med testerna.

– Nu i efterhand känns det helt otroligt att vi gjorde det. När tornen rasade skakade marken till där vi var i Madison Square Garden.

”Oj, det var riktigt nära”

Trots att det gått 20 år sedan händelsen är minnet av den något som återkommer kring årsdagen varje år, berättar Samuelsson.

– Den där känslan av att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle dök upp i huvudet med jämna mellanrum. Oj. Oj, det var riktigt nära, liksom. Och tankarna kommer tillbaka till de bilder man såg då. Det var nära ögat.

Mikael Samuelsson spelade under sin karriär 699 matcher i NHL – för San Jose Sharks, New York Rangers, Florida Panthers, Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings och Vancouver Canucks. Han tog även OS-guld med Tre Kronor 2006.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Så förändrades världen efter terrordåden 2001

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

New York Rangers

Madison Square Garden

World Trade Center

Mikael Samuelsson

NHL

Tre Kronor