Martin Filanders utspel: ”Besviken på hur lätt man kan påverka”

ÄNGELHOLM. Domarna har hamnat i fokus i SM-kvartsfinalserien mellan Rögle och Oskarshamn.

Det är ansträngd stämning mellan de båda huvudcoacherna Martin Filander och Cam Abbott.

– Det här var annorlunda, jag ska ta ett snack med domarcoachen som är här för någon annan får jag inte prata med, säger Martin Filander.

Följ ämnen i artikeln

Både Martin Filander i Oskarshamn och Cam Abbott i Rögle lägger mycket fokus på domarna under matcherna.

Under tredje matchen tittade de ibland mer mot huvuddomarna Mikael Sjöqvist och Marcus Linde än på avgörande situationer i spelet.

Efter förlusten hemma i första matchen gick Cam Abott till angrepp mot att domarna tillät för många crosscheckingar och störande med klubborna.

”Är för svagt”

Oskarshamn gick då hårt mot Rögle, något som de inte tilläts i lika stor utsträckning nu.

Efter att Rögle vunnit tredje matchen svarade Martin Filander på det Cam Abbott tidigare hade kritiserat.

– Det var små knuffar här och där. Fan, det är slutspel. Grundserien är tuffare än vad det var här ute. Jag är besviken på hur lätt man kan påverka nivån på närkamper i den här matchserien. I den här matchen var det uppenbart. Det var inte ens på grundserienivå i kampspelet och ändå blåstes det för allt möjligt och ingenting. Det är tråkigt i ett slutspel när det inte ska få avgöras på isen med regelrätta kamper. Det är tråkigt att man inte kan hålla en linje som man bestämt sig för att hålla från start. Vi har ju spelat ett gäng slutspelsmatcher redan och har en viss nivå som har hållits hela vägen. Helt plötsligt var den annorlunda i dag. Det tycker jag är för svagt, säger Martin Filander.

”Får inte nudda varandra”

Bland annat satt backen Robin Norell utvisad för crosschecking när Rögle gjorde mentalt viktiga 2–0 i början av den andra perioden.

Nu vann Rögle till slut med 4–1, efter att Oskarshamn haft tolv utvisningsminuter och Rögle fyra utvisningsminuter.

– Vi hörde här att Rögle här var missnöjda med kampspelet och helt plötsligt blåste de nu för lite knuffar. Det sker åt alla möjliga håll och jag har inget emot det, men då får man hitta en konsekvent nivå i så fall. Med den här nivån tror jag att ingen vill se hockey, att man inte får nudda varandra med klubborna. Det är en del av spelet att man knuffar lite på varandra och det sker åt båda håll, säger Martin Filander.

Cam Abott var missnöjd med bedömningarna efter första matchen, men hade inget att anmärka på nu.

– Visst var jag missnöjd och sa några ord angående det. Jag tror inte att matchserien ska avgöras av domarna och vi tänker inte låta dem göra det. I dag tycker jag att det var rättvis bedömning. Det var bättre nivå och jag hoppas att det fortsätter så, säger Cam Abbott.

Rögle leder SM-kvartsfinalserien först till fyra segrar med 2–1 i matcher.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!