”Vore helt förödande för svensk ishockey”

1 av 2 | Foto: Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakob Lilja i rätten.

avStefan Alfelt

HOCKEY

MALMÖ. Om Jakob Lilja fälls för misshandel av Jens Olsson kan det förändra oerhört mycket för ishockeyn och idrotten i stort.

– För svensk ishockey är det helt förödande om det blir en fällande dom, säger Liljas försvarsadvokat Mats Tornéus.

Foto: Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsadvokat Mats Tornéus.

Femte mars för två år sen crosscheckade Jakob Lilja, Rögle, Malmös Jens Olsson två gånger bakifrån. Andra gången träffade klubban på sidan av halsen/nacken och Olsson fick föras till sjukhus för skiktröntgen.

I dag togs fallet upp som ett åtal gällande misshandel på Malmö tingsrätt. Initierat av åklagare. Dom faller 31 mars.

En dom som om den blir fällande kan komma att skapa närmast oöveråskådliga följder för inte bara ishockeyn utan all sport med kampmoment.

– Då kan vi lika gärna lägga ned disciplinnämnden och ta alla fall direkt till domstol. Så det är en viktig dom rent principiellt för hela hockey-Sverige. Blir det en fällande dom blir det helt andra nivåer än vi har i dag. Det kommer att ändra allting, säger Mats Tornéus.

En konsekvens kan bli att polis och åklagare blir tvungna att agera varje gång det sker ojustheter på isen/planen som kan vålla motståndaren smärta.

– Om man öppnar de här slussportarna blir det en oerhört stor arbetsmängd både för polis, åklagare och domstol. Då måste vi kanske inrätta en särskild idrottsdomstol för att klara av alla mål om vi kommer dit, säger Tornéus.

”Tillräckligt att känna smärta”

Åklagaren Michelle Stein yrkade på villkorlig dom och böter med hänvisning till att Lilja redan bestraffats av ishockeyns egna organ med tio matchers avstängning och böter. Vilket kan tyckas märkligt eftersom brottsutredningen sätter sig över idrottens självstyre.

– Det här handlar om en utredning av misshandel. Det handlar inte om en markering mot ishockeyn som sport, svarar Stein.

Nivån för vad som är misshandel på stan är betydligt lägre än det som sker i varenda ishockeymatch som spelas.

– För att det ska vara fråga om misshandel är det tillräckligt att målsäganden känner smärta. Så var det i det här fallet. Sen är det subjektivt en fråga om det finns ett uppsåt, säger Michelle Stein.

”Inget uppsåt till brottslighet”

Smärta känner nog alla efter en hockeymatch, eller en handbollsmatch, fotbollsmatch, boxningsmatch…

Uppsåtet är svårare att påvisa.

Försvaret tryckte på att Jens Olsson med en stoppsladd ställde sig i vägen för Lilja när denne ville komma fram till pucken. En otillåten speldetalj som väldigt få domare skulle beivra. Men att från det hävda att meningen med crosscheckningarna var att skada Olsson är ett långt kliv.

– Det finns en rimlig förklaring till det som händer. Men det finns inget uppsåt till brottslighet.

– Det är åklagaren som har den fulla bevisbördan och den har hon inte fullföljt och därför är den enda rimliga slutsatsen att Jakob Lilja frikänns helt och hållet, säger Mats Tornéus.

Jens Olsson som inte varit intresserad av att det skulle gå till åtal bad tidigt om att få lämna förhandlingen för att kunna vara med på Malmös träning inför det kommande kvartsfinalspelet i SHL.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey