Succémålvakten talar ut om mardrömmen i KHL

Foto: Linus Norberg
HOCKEY

MORA. Han har gjort jättesuccé och är på väg att ta Mora till SHL.

Men nu berättar Christian Engstrand, 28, om den tidigare mardrömmen i karriären – hur han sparkades och blåstes på pengar.

– Det var skit, säger målvakten.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det var kort efter säsongsstarten som Christian Engstrand skrev på för Mora.

Kontraktet gällde först i en månad, men sedan förlängdes det över hela säsongen, vilket knappast han själv eller klubben ångrar i dag.

I den hockeyallsvenska grundserien släppte 28-åringen in minst mål av samtliga förstamålvakter och hade en av ligans bästa räddningsprocent.

I kvalet har succén fortsatt och nu är han bara en match från att ta Mora tillbaka till SHL.

En välkommen framgång för Engstrand som tidigare genomled en mardröm i hockeykarriären.

I augusti 2014 skrev han på för KHL-klubben Medvescak Zagreb.

Elva dagar senare sparkades han.

”Det fuckade upp det”

Nu talar Engstrand ut om helvetet i den kroatiska huvudstaden.

– Jag spelade en träningsmatch, sedan fick jag sparken. Det var speciellt där, tränaren gillade inte mig och dessutom har jag inte fått pengar därifrån som jag har rätt till.

– Jag har försökt att stämma dem. Men de lever sitt eget liv, fortsätter Engstrand som berättar att det handlar om tiotusentals kronor.

– Det är inga miljonbelopp, mer resekostnader och annat. Det är skit, men den klubben ska ju inte vara kvar i ligan nästa år och det var på tiden. De har skjutit sig själva i foten. Världen är tuff ibland, man får inget gratis, men för mig blev det en lärdom.

På grund av den korta tiden i KHL blev resten av säsongen negativt påverkad. 

– Att jag fick sparken fuckade upp det lite för mig. Det är svårt som målvakt att hitta någon klubb när man får sparken i september.

Han hamnade först i AIK, spelade 15 matcher, innan det blev vidare flytt till Ungern och laget Székesfehérvár som dock spelar i den österrikiska ligan.

Då kom lyftet.

Vill till SHL

Och nu är han stekhet igen efter bara sex insläppta mål på fyra matcher i Slaget om Siljan mot Leksand.

– Jag har fått en bra känsla. Kan man lita på sina medspelare blir det så mycket enklare för mig. Står man bara rätt och har en bra känsla så blir det oftast bra, säger han om succén i Mora.

Men nästa säsong kan det bli en ny flytt.

SHL lockar.

– Inget är klart. Vi får se vad som händer. Jag har inte pratat med agenten på länge. Jag vill spela klart säsongen först och sedan se vad det finns för alternativ. Går vi upp här är Mora ett alternativ.

– Det är i SHL jag vill spela och det var tanken inför den här säsongen också. Jag hade snack med klubbar, men det blev aldrig något, fortsätter han.

RÖSTA: Hur går det i kväll?

ARTIKELN HANDLAR OM

Mora

KHL