Wennerholm: Påminner om Henkes genombrott

Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYR N
HOCKEY

JÖNKÖPING. Linus Söderströms första slutspelsmatch började som en mardröm.

En dundertavla som bjöd Färjestad på 1–0 redan efter 1.29.

Men resten av matchen satt jag där på på läktaren och påmindes mer om Henrik Lundqvists genombrott.

Nu vann HV71 med 3–1 till slut och 20-åringen i HV71:s mål slapp bli syndabock och var förvandlad till en av många hjältar.

Såg jag SM-slutspelets bästa målvakt? Kanske.

En ”ny” Henrik Lundqvist?

Nej, det är en alltför orättvis jämförelse med tanke på Henkes utveckling.

Men Lundqvist hade ett genombrott i Frölunda 2001–02 som nästan är en kopia av HV-målvaktens.

Snabbt genombrott

Petter Rönnqvist – numera experkommentator hos C More – var förstemålvakt när säsongen startade och Henrik en ung (19 år) och lovande back up.

Men jag kan garantera att ingen anade den blivande Rangers-målvaktens kommande utveckling på den tiden. Han var bara en av många talangfulla svenska målvakter och hade gått först i sjunde rundan i NHL-draften år 2000.

Inget som skapade minsta rubrik, speciellt som två andra och hetare målvakter gick före honom i samma draft – Mikael Tellqvist och Stefan Liv.

Men det var säsongen då Henke tog över i Frölunda och sedan var etta i ett slutspel där göteborgarna åkte ut i en semifinal mot Modo.

Men första kapitlet var skrivet om det som skulle bli Sveriges störste målvakt genom tiderna och Henke stannade i Sverige och hjälpte Frölunda till SM-guld på 2003 och 2005.

Kan bli Henkes arvtagare

Nu vet jag ingenting om Linus Söderströms framtid – målvakter är oerhört svåra att förutsäga. Henrik Lundqvist har inte fått någon svensk arvtagare i NHL trots alla år som gått sedan han flyttade över.

Men Linus har alla förutsättningar.

Sedan han tog över från Fredrik Pettersson-Wentzel i slutet av säsongen har han storspelat. Han skuggade Oscar Alsenfelt i toppen av målvaktsligan i grundserien. Och nu startade han med en räddningsprocent på 96,30 procent, trots att han bjöd på ett mål.

I övrigt vann HV71 det här rättvist sett över hela matchen.

Utdelningen kom sent och David Ullström var smart när han vek in framför första stolpen och stötte in 2–1 bakom Lars Haugen med 3.12 kvar att spela, innan Simon Önerud kunde skicka in även 3–1 i tom kasse.

Annars var det knattekedjan med Mattias Tedenby, Filip Sandberg och Lias Andersson som hade snurrat mest i Färjestads zon tidigare i matchen och det var också de som kvitterade till 1–1, då Tedenby spelade fram Sandberg i ett två mot ett-läge.

Nej, HV71 imponerade och de kan som sagt ha SM-slutspelets bästa målvakt.

HV71 är ju favoriter i den här matchserien, men Färjestad kom med matchtempo i benen efter åttondelsfinalen mot Djurgården. De hade betydligt giftigare lägen än HV i första perioden, men smålänningarna åt sig sakta in i matchen för att skaffa sig ett klart spelövertag i andra och tredje perioden.

Färjestad får slita hårt på sina backar med både Ole-Kristian Tollefsen och Tomas Skogs borta och det tuffa matchandet har naturligtvis sitt pris.

Färjestad fick tre stenhårda ”extramatcher” mot Djurgården, som naturligtvis kommer att ha sitt pris ju längre den här kvartsfinalen. Jag tror värmlänningarnas chans låg i att stjäla den här första matchen mot ett HV som vilat i en dryg vecka.

Nu talar ännu mer för HV än det gjorde från början.

Härlig stämning i Kinnarps Arena för övrigt.

Som alltid. Här kändes det att det var slutspel.

ARTIKELN HANDLAR OM