Radulov gjorde hattrick efter avstängningen

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

DALLAS. När Alexander Radulov tidigare i veckan försov sig och kom för sent till en träningen blev Dallas-coachen Jim Montgomery så förbaskad att han straffade honom med en matchs avstängning.

I natt kom den ryske stjärnans replik.

Han fullbordade NHL-karriärens första hattrick i streckdramat mot Colorado.

– Han blev lite tjurig och då är han som bäst. Det var exakt vad vi behövde, säger svenske Mattias Janmark till Sportbladet efter den tunga 4-0-segern.

Det finns olika sätt att regera på disciplinära påföljder i idrottssammanhang.

Ett är att tycka att världen är orättvis och deppa ihop helt.

Ett annat är att göra som ryske Dallas-stjärnan Alexander Radulov i natt – i första matchen efter den sena ankomst som renderade honom en kväll i coachen Jim Montgomerys snickarbod.

Foto: LM Otero / TT

Han samlade sig till en av säsongens insatser, gjorde för första gången i NHL-karriären ett hattrick och la med det grunden för en 4–0- seger som separerar Stars från klungan i streckracet i västra konferensen.

”Exakt vad vi behövde”

Där fick Montgomery se, liksom…

– Ja, väldigt starkt. Det är väl så de allra bästa spelarna gör, säger Mattias Janmark när vi möter honom i vinnarnas omklädningsrum efter slutsignalen.

– Han blev lite tjurig också och då är han som bäst. Det var exakt vad vi behövde ikväll.

Texas-laget stod även kollektivt för en förträfflig insats – i synnerhet defensivt.

Colorado hade, i synnerhet i första perioden, mycket av spelet men skapade ändå inte särskilt många avancerade farligheter.

– Nej, fortsätter ”Jana”, vi tog bort deras förstakedja och de blev kanske lite frustrerade.

– Sedan höjde vi energin i andra och började spela mer fysiskt. Det bidrog också till att de kom ur rytmen litegrann. Jag tycker vi hade bra kontroll på det här och spelade bra i 60 minuter.

Landeskog skadad

Och som sagt – med de två poängen skaffar sig Stars välbehövligt försprång i dramat runt det västra slutspelsstrecket. De ligger nu på första wild card-platsen och har fem poäng ner till Colorado (samt fyra till Arizona, något sensationell närmast under strecket efter nattenns bragdartade 2-0-seger mot Calgary).

Janmark: 

– Det är skönt att vi kan gå ifrån åtminstone något lag, de flesta konkurrenterna runt strecket vinner varje kväll, känns det som.

– Vi är medvetna om att det är långt kvar och att det kommer bli tufft. Men vi har en positiv känsla, absolut. Vi spelar mycket på hemmais framöver och kan vi bara hålla i och vara starka i de matcherna har vi ett bra utgångsläge. Kanske kan vi rentav börja jaga lag vi har framför oss i tabellen just nu.

För Avalanche börjar läget däremot bli lite kritiskt. De har som sagt besvärande många poäng upp till strecket med en månad kvar av grundserien – och i natt blev Gabriel Landeskog dessutom skadad, troligen i en axel, efter en kollision med Stars-målisen Ben Bishop (som för övrigt höll nollan för andra matchen i rad) i tredje perioden.

Exakt hur allvarlig skadan är, och hur länge den svenske kaptenen kan bli borta, uppger klubben att man inte vet förrän efter tester under fredagen.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad: