Hedberg räddade tre Leksand-poäng

HOCKEY

Hjälte i segermatchen mot Rögle

Leksand återtog serieledningen i superallsvenskan genom att besegra Rögle på hemmaplan med 5–2, samtidigt som Oskarshamn besegrade Skellefteå med 2–0.

Stor matchhjälte i Leksand blev målvakten Johan Hedberg som visade upp sig från sin allra bästa sida.

Leksand hade den första perioden spelmässigt mot Rögle, och ledde rättvist med 1–0 sedan måltjuven Michael Ryder hittat rätt med en hård backhand. Så långt spelade Leksand mer genomtänkt och hade bättre fart under skridskorna.

Sen kom Rögle in i matchen. Under de fem första minuterna av andra perioden hade skåningarna en rad chansen att utjämna, men en viss Johan Hedberg stod i vägen varje gång. Efter en av räddningarna lyckades Leksand kontra snabbt och Jens Bergenström kunde slå in 2–0. Leksand gjorde även 3–0 innan halva matchen var spelad.

– Det var nog inte helt rättvist, erkände Hedberg. Vi ska vara glada för att vi vann matchen. Hela serien kommer att bli en huggsexa och jag tror flera lag kommer att gå på några minor.

Skånskt tryck

Spelmässigt hade Rögle sin bästa period i början av sista. Då lyckades laget inte bara sätta tryck på Leksand, Rögle spelade sig också fram till chanser. I de två första slog laget mest in pucken i Leksands zon och jobbade hårt.

Rögles gyllene chans att komma in i matchen var när laget fick spela fem mot tre i 1,41 i början av sista perioden. Men trots att Rögles tränare Gunnar Persson matchade sina bästa spelare hårt blev det aldrig riktigt farligt framför Hedberg. I stället för reducering dröjde det inte många minuter innan Leksand punkterade matchen genom Michael Ryders 4–1-mål.

– Jag tycker det var nyckeln till segern att vi klarade det numerära underläget. I övrigt måste vi vara mer på tå, vi blev för stillastående och fick inte heller till våra uppspel. Personligen tycker jag att det går bättre och bättre. Men fortfarande finns det situationer som jag inte är helt trygg i, sade Hedberg.

Första förlusten

Skellefteå kom till Oskarshamn som serieledare men fick inkassera sin första förlust i serien. Smålänningarna höll tätt bakåt och gjorde tre mål framåt.

Bofors tog sin första seger i serien när laget på hemmaplan besegrade Björklöven med 3–1.

Matchen mellan Hammarby och Nyköping slutade 0-1, Hammarby är därmed sist i tabellen.

Sportbladet - TT