Lidström förlänger med Detroit

HOCKEY

Får 100 miljoner kronor för ytterligare två säsonger i Red Wings

Nicklas Lidström, 37, förlänger sitt kontrakt med Detroit Red Wings.

Det nya kontraktet – som löper över ytterligare två säsonger – ger ”Lidas” runt 50 miljoner kronor.

Per säsong.

Detroits lagkapten Nicklas Lidström har hunnit med det mesta i sin ishockeykarriär – men tänker inte lägga ”rören” på hyllan än.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att ”Lidas” – som hunnit bli 37 år och vunnit så väl VM och OS med Tre kronor, tre Stanley Cup-segrar och blivit utsedd till ligans bäste försvarsspelare inte mindre än fem gånger – förlänger sitt kontrakt över ytterligare två säsonger.

Sänker lönen

Det nysignade kontraktet är värt runt 100 miljoner kronor – en liten ”symbolisk” sänkning jämfört med hans nuvarande kontrakt.

– ”Nick” har varit världens bäste back under flera, flera år, säger Red Wings General Manager Ken Holland.

– Han är en fantastisk lagkapten och förebild som gör allt rätt, både på och utanför isen.

Lidström kommer därmed att spela ishockey över säsongen 2009/2010 – det är alltså ingen omöjlighet att backjätten finns med i OS-turneringen i Vancouver samma år.

Spekulerades i GM-tjänst

Avesta-sonen valdes av Detroit i 1989 års draft och har varit klubben trogen sedan NHL-debuten under säsongen 1991/1992.

Tidigare har det spekulerats i att Lidström skulle vara aktuell som ny GM i klubben efter avgående Ken Holland– uppgifter som Lidström själv dementerade för Sportbladets reporter för några dagar sedan.

Nu vet vi varför.

Under sin NHL-karriär har Lidström gjort 205 mål och 695 assists på 1212 NHL-matcher. I slutspelet har han mäktat med 39 mål och 97 assists på 192 matcher.

Dessutom har han spelat åtta All Star-matcher och vunnit James Norris Memorial Trophy, priset som ligans bäste försvarare, fem gånger.

I OS-finalen i Turin sköt han det avgörande målet mot Finland och bärgade Sveriges första OS-guld i hockey sedan 1994.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL