"Kan fortsätta några år till..."

HOCKEY

41 år ung - Sjödin är bäst i elitserien

41 år och bäste back.

Tommy Sjödin blir bara bättre med åren.

- Man känner ibland i båset att det tar längre tid än tidigare att återhämta sig, säger Sjödin.

Foto: veteranhockey Tommy Sjödin är inte bara äldst i elitserien – han är bäst också. I alla fall enligt Sportbladets senaste rankning.

Ordet veteran brukar ibland missbrukas. 30-åringar kan få den titeln.

Men när man pratar med Tommy Sjödin är det absolut ingen överdrift.

41 år, två månader och en dag - Sjödins erfarenhet är gigantisk. Snart blir han även äldst någonsin i elitserien. 15 februari slår han Börje Salming och blir rekordinnehavare.

- Det där tänker jag inte på och det är inget som driver mig. Jag älskar snacket i omklädningsrummet och livet som hockeyspelare, säger Tommy Sjödin.

Nu har Sjödin avancerat och blivit så bra att han är etta på Sportbladets backlista.

- Jätteroligt. Tycker inte att jag gjort något speciellt senaste tiden, men det är alltid kul med utmärkelser, säger Tommy Sjödin.

"Känner mig yngre"

Sportbladet har fastnat för Sjödins backspel som präglas av god speluppfattning, ett bra skott och säkert passningsspel. Grundelement, men ack så svåra att göra ordentligt.

Känner du av att du är 41 år?

- Både och. Jag känner att det tar längre tid att få ned pulsen efter ett byte. Men i övrigt är kroppen okej. Sedan är det bara positivt att umgås med yngre spelare, så känner man sig yngre, säger Sjödin.

Mer avslappnad

Hur länge ska du spela hockey?

- Jag vet inte. Kan tänka mig att fortsätta något eller några år till. Det beror vad Brynäs och min familj säger efter säsongen.

Största skillnaden mellan 1996 och 2006?

- För mig personligen är det att jag är mer avslappnad. Jag tänker inte på hockey dygnet runt och hockey är mer som ett jobb. När det är två timmar till nedsläpp blir jag hockeyback - fram till dess är jag bara Tommy Sjödin. Sedan är jag mer cool nu och kan ta det lugnt en dag och vila kroppen. Tidigare var man på helspänn och vågade inte vara ledig.

Vem tycker du är elitseriens bäste back?

- Magnus Johansson.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM