Alla i Malmö väntar på den nya superhallen

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladet testar Hockeysverige – i dag: Malmö

MALMÖ

Att komma till Malmö är som att ta steget in i 50-talet.

Baltiska hallen, varmkorv, slotts senap.

Alla väntar. På 50-talet väntade folk på arbete, p-piller och en egen villa.

I Malmö väntar alla på nya superhallen som ska få övriga Sverige att framstå som ekon från ett baltiskt 50-tal.

Foto: BILdBYRÅN

Hallen är klar 2008 i november. En säsong till ska alltså Malmö Redhawks spela i det här gistna skämtet till hockeyhall. En hel säsong. Klart att det behövs stora, stolta drömmar då...

Malmö har verkligen ett stolt förflutet. 1992 och 94 vann laget SM-guld och eftersom det hände när svensk fotboll var totalt under isen med publiksiffror på 5 000 vissa bra dagar så var det enkelt att förstå att det här ansågs vara framtiden.

Kvar av det finns nu två förskrämda SM-guldvimplar upphängda och två rätt patetiska tröjor från trotjänarna Sylvegård och Olsson bredvid.  Tröjorna är knappast av NHL-klass. De är små, fladdriga och ser ut som klippdockor.

Håller budgeten i år

Introt var förr i tiden ett mäktigt grekisk Vangelisepos, nu är det Timbuktus ”Vi drar till Malmö”. Det är bra, jag gillar idén. Den kommer att vara ännu mera mäktigt i den nya skrythallen som ska ta in 12 500 åskådare. Näst störst i elitserien, bara Globen är större med 13 850. Men den är alltid halvtom.

Malmös nya hall ska kunna täcka över de sämsta platserna i normala matcher så att känslan blir fullsatt ändå, fast det bara är

7 000 på plats.

Budgeten på hallen är 650 miljoner. Den ska samproduceras med ett nytt köpcentrum som ska ligga bredvid.

Det kommer att finnas plats för 3 000 (!) som vill äta mat i samband med matcherna.

3 000. Det är inte ens Karlstad och Örnsköldsvik i närheten av.

Det blir 72 loger.

72. Det betyder mycket säljjobb för klubben om de ska fyllas. I år gapar åtskilliga företagsplatser i den lilla smutsiga hallen ekande tomma. 3 500 säger speakern alltid om publiksiffran. Den stämmer inte. I själva verket är det bara drygt 1000 personer på plats, match efter match.

– Men vi håller faktiskt budgeten som stannar på 72 miljoner i år, säger Tomas Stenberg, klubbdirektör.

Hallen ligger perfekt timad i tiden. Klar ett år innan Malmö FF:s nya arena är klar och sannolikt kommer att stjäla en hel del av uppmärksamheten. 650 miljoner kronor ska hallen kosta.

50 miljoner av dem går redan nu till laget för att köpa spelare så att den nya hallen inte blir en division ett-hall, vilket skulle vara ett bisarrt skämt.

Drömmer om NHL-spelare

Men vilka ska spela i nya hallen?

Har Malmö ett lag som kan konkurrera om två år? Klubbdirektören drömmer om Andreas Lilja och Kim Johnson. Det kanske inte är några vansinniga drömmar. Han drömmer också om att Rögle tagit steget upp i elitserien. Ett långtidskontrakt med Carl Söderberg vore en annan dröm. Han kan bygga en förstafemma, utan att vilja dra till NHL varje vaken sekund.

Sen återstår att se om Söderbergs psyke klarat sig efter den svåra ögonskadan. Det finns en oro över att så inte är fallet.

Lasse Anrell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN