Eter 13 år i Leksand – ska rädda kvar Mora

Foto: TT / BILDBYRÅN
HOCKEY

Han har tillhört Leksand i 13 år både som spelare, ledare och vaktmästare.

Nu ska Johan Rosén tillsammans med Daniel Hermansson hålla Mora IK kvar i SHL.

– Jag har bara fått lyckönskningar från Leksand, säger han.

I söndags kom det oväntade beskedet att Moras tränarduo Mattias Karlin och Mikael Johansson inte längre hade klubbens förtroende och därmed fick sparken – trots att laget ligger på säker mark efter 35 omgångar.

När värsta tabellkonkurrenterna Rögle och Karlskrona väntar på bortaplan, har Johan Rosén, 50, och Daniel Hermansson, 35, fått förtroendet att rädda klubben kvar i SHL.

– Det har varit full fart och långa dagar. Från söndag lunch och fram till nu. Vi har gått i ett. Det är jätteinspirerande, säger Johan Rosén när Sportbladet når honom.

Känner ingen press

Mora inleder med Rögle i dag. Trots att tränarduon blivit inslängda mitt i klubbens kanske viktigaste vecka, känner Rosén ingen oro eller press.

– Föreningen har som målsättning att hålla sig kvar i SHL och vinna varje match. Det är jättetufft i den här ligan. På så vis ligger bägge lagen precis bredvid oss i tabellen, men vi tycker alla matcher är jätteviktiga tills vi är klara i mars. Så nej vi känner ingen extra press.

Hur vill ni spela?

– Det vi gjort de här dagarna är att dels prata med grabbarna under de här dagarna om saker vi tycker går att göra bättre, att tydliggöra roller och bli lite mer samma sak hela tiden.

Hur var processen innan ni tog över?

– Det gick undan, det gjorde det. Jag hörde någon signal om det första gången under lördagskvällen. Sen hade vi ett möte inplanerat söndag och efter det har det rullat på.

Hur är din och Daniel Hermanssons relation?

– Vi känner varandra sedan tidigare och spelade kort ihop, några av mina sista år. Annars känner vi inte varandra på så vis. Men vi har haft en bra relation och jag har följt honom.

13 år i Leksand

Det här blir Daniel Hermanssons första tränaruppdrag. Johan Rosén har däremot varit med ett tag.

50-åringen tränade Moras J18-lag i fjol och har den här säsongen varit ansvarig för hockeygymnasiet och juniorerna under skoltid.

Dessförinnan tillhörde han värsta rivalen Leksand i 13 säsonger, mellan 2002-2005 som spelare och därefter har Rosén varit ansvarig för J18 och arbetat som vaktmästare.

Inför säsongen 2013-2014 blev han assisterande tränare i A-laget och 2015 fick han sparken från klubben.

– Jag var i Mora innan jag var i Leksand och jag ser inte som några problem. Jag trivs bra på båda ställena och bara fått lyckönskningar från Leksand. Jag ser inte det som något problem.

Så spelar Sverige i OS-hockeyn 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM