I kväll möts Jens Olsson och Moras ispojkar igen

MORA. I kväll möts de igen, Malmös Jens Olsson och Moras ispojkar.

Förra mötet slutade med handgemäng mellan kombattanterna.

– Vi får skicka ut samma grabb igen om Jens blir stöddig, säger Mora-tränaren Mats Lusth och skrattar.

Det var 28 januari som fokus i matchen mellan Mora och Malmö flyttades från spelet på isen till en situation under ett powerbreak.

Isen skulle skrapas i Jalas arena och när sedan Malmö-backen Jens Olsson vägrade att flytta på sig vid sargen valde ispojken, som klassas som en matchfunktionär, att fälla honom med sin isskrapa.
Malmö-backen ilsknade till och tog tag i ispojkens tröja och tumult uppstod på isen.

”Står med ryggen emot”

Domarna utdömde grovt matchstraff, matchpenalty, till Jens Olsson och situationen delade Hockeysverige där man antingen tyckte Olsson uppträdde respektlöst eller att ispojken var för aggressiv.
Olsson fick inget utökad straff av disciplinnämnden då man tyckte att han blivit provocerad av ispojken.

– Jag står och pratar med min tränare, vi lägger upp taktik för nästkommande byten. Jag står med ryggen mot och ser inte han kommer. Jag har aldrig varit med om något liknande, att man blir påkörd på det viset. Grabbarna som gör det jobbet gör det väldigt respektfullt på alla andra arenor. Men just i Mora beter man sig på det här viset. Jag tycker det är väldigt respektlöst, sa Olsson till Sportbladet någon dag efter händelsen.

I kväll möts de igen, Olsson och Moras matchfunktionärer. 

Förra mötet blev som sagt en rejäl snackis.

– Vi har pratat med iskillarna och nu har de fått direktiv att uppmana spelarna upp mot fem sex gånger om de inte flyttar på sig. De kommer inte köra på spelarna. Jag förstår fortfarande inte varför Jens inte flyttade på sig i vintras, men vägrar spelarna att flytta på sig så kommer våra ispojkar att strunta i att skrapa den delen av isen, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson.

”Får skicka ut samma grabb igen”

Moras tränare Mats Lusth bodde 30 år i och runt Malmö och han har sin tröja i taket i Malmös hemmaborg. Precis som  för Jens Olsson blir kvällens möte speciell.

– Vi får skicka ut samma grabb igen om Jens blir stöddig, säger Lusth och garvar lite åt situationen.

För Lusth är matchen speciell med tanke på hans känslor och alla framgångsrika minnen från Malmö-tiden med SM-guld som spelare och även när han coachade laget i avancemanget från allsvenskan till SHL för fyra år sedan.

– Jag känner ju alla runt laget och jag har aldrig coachat mot Malmö tidigare. Blir speciellt, men häftigt. Men visst kommer jag jubla om Mora gör mål, det lovar jag. Nu är jag moring, igen, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!