Abrahamsson: Nya stjärnor måste tändas

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Junior-VM brukar ju smyga igång. 

Den här gången firas det av en riktig nyårsraket redan i premiären: 

Sverige mot Finland.  

Julhelgen är på väg att gå över i mellandagar och en väntan på trerätters och nyårsraketer. Men först ska det allra sista av 2018 kramas ur. För alla som gillar ishockey är den här tiden också startskottet för det många ser som säsongens höjdare. 

Junior-VM.  

Turneringen är, för första gången sedan 2012, tillbaka i västra Kanada igen. Ni minns säkert hur den gick för sju år sedan i Calgary. Ett relativt utdömt svenskt lag vann guld. Det andra totalt och det första för Juniorkronorna på 31 år.  

Nu avgörs turneringen i Vancouver och Victoria, där Sveriges grupp spelas. JVM inleds på annandagen. Den här gången är det en sanning med modifikation. Den nio timmar stora tidsskillnaden gör att pucken släpps först 04.30 i natt svensk tid.

Gör er redo för en riktig nattrysare. Direkt

För svensk del brukar turneringen puttra igång på annandagen (inte sällan mot gruppens svagaste lag). För att sedan ta fart på allvar på nyårsnatten (ofta möte med en toppnation) och därefter kvartsfinalen två dagar senare.

Monstersviten kan brytas direkt

I år är det tvärtom. 

F-I-N-L-A-N-D direkt.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den svenska monstersviten med 44 raka segrar i gruppspelet kan ta slut direkt. 

Ett topptippat och hårt hajpat Finland som är en av huvudfavoriterna till guldet. Bara den senaste veckan har förbundskapten Ahokas fått klartecken från tre NHL-meriterade spelare: poängmaskinen Eeli Tolvanen och backduon Henri Jokiharju och Urho Vaakanainen. Sverige slår ur underläge i den här matchen. Eller inte bara i den här matchen, utan i hela turneringen. Åtminstone om vi snackar om final och guld.

Jämfört med förra årets finallag finns ingen Elias Pettersson.

Ingen Rasmus Dahlin.

Ingen Lias Andersson.

Ingen Alexander Nylander. 

Ingen Jesper Boqvist.

Efter Timothy Liljegrens olyckliga skada är det nu bara tre utespelare i truppen som var med för ett år sedan, Det säger en del om att 99-årgången inte tillhör den starkaste för svensk del. De tre som var med för ett år sedan – Zetterlund, Lundeström och Brännström – måste leda laget.

Stjärnor måste tändas

Nya stjärnor måste tändas på Kanada västkust, men vilka är dem? Det finns definitivt några intressanta namn. Kan Lucas Elvenes genialitet fira triumfer även på den här nivån? Kan Emil Bemströms målskytte vara lika effektivt som i SHL? Kan AIK-backen Philip Broberg, 17, redan nu ta Kanada med storm?

Jag kan räkna upp ytterligare en handfull namn som imponerat i SHL (inte minst Fagemo och Södergran) men som nu måste göra det på den tuffast och största juniorscenen. 

Utöver några tänkbara genombrott finns det många som kan ta små steg och det är, mer än någonsin, tillsammans som Sverige måste göra det den här gången.

Där ligger Juniorkronornas chans att slåss om medaljerna. För bakom en vass backsida är det på pappret inte mycket som sticker ut. 

Juniorkronorna tillhör inte favoriterna den här gången, men är heller inte sämre än att om allt faller rätt kan man vara med och bråka ända fram mot en final. Samtidigt är det så jämnt så jämnt på den här nivån. Om dagsformen sviker eller om den mentala styrkan vacklar kan en finalplats snabbt bytas ut mot ett uttåg i kvartsfinal.

Stentuffa förutsättningar

Bara segraren i Sveriges grupp undviker, med största sannolikhet, den tunga trion Ryssland, Kanada och Tjeckien redan i en kvartsfinal.

Tjeckien? säger ni. De slår vi ju alltid i JVM-sammanhang.

Den här årgången är den bästa forwardsuppställning Tjeckien har fått fram sedan… ja, när Plekanec, Erat, Brendl & Co vann guld för 18 år sedan.

Den här tjeckiska upplagan är tillräckligt bra för att välta någon av de stora nationerna i en kvartsfinal, något Tjeckien för övrigt gjorde med Ryssland för ett år sedan. 

Den svenska gruppen spelas på Vancouver Island, en halvtimmes färjetripp utanför huvudorten Vancouver. 

De två första lagen i tabellen spelare även kvartsfinalen i Victoria. Trean och fyran flyttar in till mäktiga Rogers Arena för möte med Ryssland eller Kanada

På förhand är det inget snack om att bli etta, eller åtminstone tvåa, i gruppen betyda ren betydligt enklare väg till semifinal, både sportsligt och logistiskt. 

Därför är premiären mot Finland av extra stor betydelse.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!