Luleå krossade KHK – trots målvaktskris

HOCKEY

Filip Gustavsson är på JVM. Och efter en period tvingades förstemålvakten Joel Lassinantti byta på grund av magsjuka.

Då stod Luleås hopp till inlånade Oscar Masiello, 20.

– Det var bara att kasta på sig grejerna och köra, säger han.

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

Luleå, anförda av hattrickskytten Emil Larsson, var fullständigt överlägsna hemma mot Karlskrona och vann annandagsmötet med 7–1.

– Jättekul, det var riktigt skönt. Alltid kul att göra mål, säger Larsson i C More.

Men det finns ändå saker som lär oroa Thomas ”Bulan” Berglund. För Luleåtränaren har en rejäl målvaktskris under uppsegling. Filip Gustavsson är på JVM sedan tidigare och det går ju bra så länge ordinarie förstakeepern Joel Lassinantti spelar som han gjorde mot Djurgården strax före jul.

Men under matchdagen mådde inte Lassinantti bra på grund av magsjuka. Han testade på uppvärmningen och gav tummen upp, men efter en period tvingades han ge upp. Sjukdomen hade tagit för mycket kraft.

”Pulsen steg snabbt”

Inlånade Masiello, 20, fick ordern att snabbt värma upp.

– Jag måste erkänna att pulsen steg rätt snabbt. Dels av att jag körde igång benen, men främst av hela situationen. Men det var bara att gå in och göra min grej, hålla min gameplan.

Den grejen skulle visa sig vara ganska bra. Masiello höll nollan och fick göra några riktigt avancerade räddningar.

– De fick några farliga chanser direkt och det var skönt att få känna på gummit ordentligt. Sedan gör ju laget en strålande insats och verkligen dräper Karlskrona fullständigt.

I och med att Luleå kände på sig att Lassinantti inte skulle kunna slutföra matchen hade man anmält 16-årige William Josbrant som tredjemålvakt. Han håller normalt sett till i klubbens J18-lag och har aldrig varit i närheten av ett SHL-bås förrän i dag.

Masiello är även han en produkt av Luleås berömda målvaktsverkstad. Han kom till Luleå som 15-åring har har gått alla år på hockeygymnasiet, där han drillats av Linda Blomquist.

”Går så oerhört fort”

I fjol plockades han upp i A-laget.

– Där har jag fått massor av bra råd av Gusten Törnqvist. Han har pekat på detaljer i spelet som skiljer sig och gjort mig redo för det här.

Kan du ge några exempel?

– Det går så mycket fortare än juniorhockeyn. Han vill att jag ska komma ut mer och ta fart. Men även läsa spelet. Det går så oerhört fort att man hela tiden måste vara steget före.

Blir magsjukan på Lassinantti långvarig väntar Mora i övermorgon för Masiello.

– Jag är redo om det behövs.

Att behålla räddningsprocenten?

– Haha, i alla fall prestationen.

När Filip Gustavsson återvänder från junior-VM är det tänkt att Masiello ska återvända till Björklöven.

– Ja, det är sagt så. Men det är ju såna här matcher man helst vill spela.


ARTIKELN HANDLAR OM