Öppet missnöje i Karlskrona efter Ledin-värvningen

Släpar efter med spelarlöner – väljer att värva en ny spelare: ”Självklart känns det inte helt optimalt”

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYR N
Per Ledin
HOCKEY

Karlskrona är i en tuff ekonomisk situation –  och missnöjet bland spelarna blir allt större. 

Enligt uppgifter till Sportbladet släpar klubben med pensionsinbetalningar sedan flera månader tillbaka, vilket betyder miljonskulder till spelarna. 

Samtidigt gick klubben ut och bekräftade värvningen av Per Ledin.

– Det lämpliga i att värva en spelare kom upp direkt i laget. Självklart känns det inte helt optimalt, säger backstjärnan Mattias Karlsson. 

Karlskrona har under en längre tid haft en ansträngd ekonomisk situation. Klubben har inte lyckats optimera intäkterna under åren i SHL och i år ligger publiksnittet en bra bit under det förväntade.

Så sent som i slutet av oktober meddelade klubben att man inte har råd med driften av sin hemmaarena och tvingas säga upp all personal från och med årsskiftet då avtalet gick ut.

Även till spelarna ligger klubbarna efter med obetalda löner i form av pension.

Både den obligatoriska så kallade IUP:en, som är sex procent av lönen, samt den betydligt större delen som spelarna sätter undan i pension i stället för att ta ut i lön. 

Enligt Sportbladets uppgifter handlar det nu om flera månader där pensionen inte har betalats ut och det ska handla om löner för ett miljonbelopp, i form av pensioner, som inte har betalats ut.

Skyddas upp till 170 000 kronor

Något som skapat stor irritation i spelargruppen. 

– Man vill såklart att saker och ting ska fungera så att vi spelare kan koncentrera oss på att spela ishockey. Det är tråkigt, och klubben har legat efter hela säsongen, säger Mattias Karlsson. 

Vad får ni för besked från klubben?

– De säger att de jobbar på det, och där är vi och har varit en längre tid. Jag sätter inte undan så mycket numera så för mig spelar det ingen större roll. Men det är andra som sätter undan mycket mer. Om andra i laget väljer att ta till andra medel är det upp till var och en. Jag har förståelse för det, säger Karlsson. 

Om skulderna är under 170 000 kronor per spelare skyddas de av den statliga inkomstgarantin vid eventuell konkurs. För pengar över det beloppet gäller inte det skyddet. 

Enligt Sportbladets uppgifter är nu flera spelare oroliga och har tröttnat och gemensamt kontaktat spelarfacket Sico. 

– Jag kan bekräfta att Karlskrona har släpande betalningar när det gäller pensionen och det är givetvis aldrig bra. Vi har en dialog både med de berörda spelarna och med klubben, säger Sicos generalsekreterare Erik Zachrisson. 

Vet du hur mycket pengar det handlar om?

– Nej, vi har inte satt oss in i hur mycket pengar det handlar om totalt sett. Vi har rekommenderat spelarna att i så fall via Unionen göra en fordran så det blir en utmätning.

Värvningen av Ledin var inte populär

Karlskronas ekonomichef Christian Magnusson känner först inte till att det ska finnas någon skuld när det handlar om pensioner. 

– Jag vet inte vad det skulle vara, säger han. 

Det handlar om IUP och den delen som spelarna väljer att inte ta ut i lön utan sätta undan i pension. 

– Vi släpar en månad nu precis som vi har gjort under en lägre tid. Det beror på att likviditeten ser ut som det gör. Vi har en dialog med spelarna hela tiden, säger Magnusson. 

Så du menar att det inte handlar om mer än en månad?

– Vi har aldrig legat efter mer än en månad. 

Mitt i det tuffa ekonomiska läget gjorde Karlskrona i dag klart att man värvar Per Ledin för resten av säsongen. Enligt vad Sportbladet erfar är det något som skapat stor irritation i spelargruppen. 

– Den diskussionen kom upp direkt. Självklart känns inte det helt optimalt. Det här handlar inte om Per som person, jag är själv kompis med Per och ville att han skulle komma hit. Men jag sa tidigt att jag hoppades att klubben skulle göra rätt för sig först. Tyvärr blev det inte så, säger Mattias Karlsson. 

Experterna tippar: Så slutar SHL 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM