Tampa tog tredje raka mot Washington

avPer Bjurman

LAS VEGAS. På måndag kan Tampa Bay Lightning bli klara för en ny Stanley Cup-final.

De vann den femte matchen mot Washington i natt och har därmed matchboll i serien.

– Vi vet att det blir en utmaning, fjärde matchen är alltid den svåraste att vinna.Men vi känner oss trygga på bortaplan och ska verkligen försöka avgöra direkt, säger Anton Strålman till Sportbladet efter 3-2-segern.

Det går fort i Stanley Cup ibland.

För bara en vecka sedan hade Washington vunnit två matcher mot Tampa i Amalie Arena och delar av omvärlden började viska om att Alex Ovetjkin & co skulle komma att ”svepa” favoriterna från västra Florida i fyra raka.

Nu är rollerna ombytta.

Lightning replikerade med två segrar i Washington – och tog alltså en tredje raka när de återvände hem till Tampa i natt.

Segerreceptet:

De åkte väldigt mycket skridskor, utnyttjade alla sina styrkor – offensivt såväl som defensivt – och gjorde utomordentligt lägliga mål.

Foto: Kim Klement / X02835

”Mål vid rätt tillfällen”

Cedric Paquette pangade in 1-0 redan efter 19 sekunder, Ondrej Palat ökade på till 2-0 i mitten av inledningsperioden – och så hann även andra perioden, när gästerna från huvudstaden garanterat hade bestämt sig för att pusha tillbaka, bara pågå 33 sekunder innan Ryan Callahan efter förträffligt förarbete av Anton Strålman, kunde stöta in också ett tredje obesvarat mål.

– Ja, vi gjorde mål vid rätt tillfällen, men spelade bra överhuvudtaget. Första perioden var nog vår bästa i hela slutspelet och om inte det så i alla fall i den här serien. Jag tycker vi gjorde allt rätt då, säger Anton Strålman på telefon efter slutsignalen.

– Sedan var jag inte helt förtjust i vår insats under de sista 40 minuterna. Vi gav dem lite för mycket tid och utrymme och blev tillbakatryckta, framförallt i andra perioden. Det behöver vi rätta till inför nästa match.

”Händer inte ofta”

Målet ”Strålle” var inblandad i började med att han i en tämligen sällsynt sekvens som en annan Connor McDavid skar in själv mot målet – och så kunde alltså Callahan trycka in returen på det skott Braden Holtby först stoppade.

– Ja, det där händer ju inte ofta att jag får så mycket is till mitt förfogande och första alternativet var inte att gå på mål själv, men jag såg att de deras backar stod på rad och därför var det liksom bara att sticka. Sedan dök ”Cally” upp och det var förstås väldigt kul att se att han kunde få in returen, berättar västgöten. 

Nu har Bolts alltså slagläge, kan avgöra hela serien i Washington natten till tisdag och bli klara för en ny Stanley Cup-final

– Vi vet att det blir en utmaning, fjärde matchen är alltid den svåraste att vinna. Men vi känner oss trygga på bortaplan och ska verkligen försöka avgöra direkt, gör Strålman klart.

Ovetjkin: ”Surt så klart”

Washington, som som iscensatte en bra motattack under andra halvan av nattens match men dessförinnan såg segare ut än någon gång tidigare under årets Stanley Cup-resa, har inga planer på att tillåta det hända.

– Det här känns såklart surt, men det är som det är. Vi visste att det var en bäst-av-sju-serie när den här matchen startade och det är det fortfarande. Vi ska vinna hemma och komma tillbaka hit för en Game 7, så är det bara, säger Alex Ovetjkin till Washington Post.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM