Avstängda - ett år till

Publicerad:
Uppdaterad:

Huselius: Hockeyförbundet förstör våra karriärer

FÅr vänta på återkomsten I februari stängdes Andreas Lilja, Kristian Huselius och Henrik Tallinder av från allt spel i Tre Kronor resten av säsongen. Nu förlängs avstängningen.
FÅr vänta på återkomsten I februari stängdes Andreas Lilja, Kristian Huselius och Henrik Tallinder av från allt spel i Tre Kronor resten av säsongen. Nu förlängs avstängningen.

Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder stängs av ytterligare en säsong från Tre Kronor.

De missar därmed OS i Turin i vinter.

– Det känns som Ishockeyförbundet förstör våra karriärer. Man hade hoppas på att få hjälp av förbundet, men nu vänder de ryggen åt oss när vi vill komma tillbaka, säger Kristian Huselius.

Efterspelet av sexskandalen i samband med Sweden Hockey Games fortsätter.

Landslagsspelarna Kristian Huselius, Henrik Tallinder och Andreas Lilja blev polisanmälda för att ha utnyttjat en tjej sexuellt på ett hotell i Stockholm och sedan dess utreder polis och åklagare ärendet.

Hittills har det inte gått att bevisa att de tre spelarna gjort sig skyldiga till något lagbrott.

Svenska Ishockeyförbundet beslöt snabbt att spelarna gjort sitt i landslaget säsongen 2004–05.

Ordförande Christer Englund menade att spelarna svärtat ned svensk hockey och dess varumärke.

Missar OS – och VM

Nu har Ishockeyförbundet beslutat att stänga av Huselius, Lilja och Tallinder även under säsongen 2005–06. De missar därmed OS i Turin 2006 och VM i Lettland 2006.

– Det som hände under Sweden Hockey Games har skadat oss ansenligt. Händelsen ligger även för nära i tiden för att vi ska kunna acceptera att de berörda spelarna får delta i Tre Kronor, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande, Christer Englund.

Historiskt straff

Spelartrion får därmed ett av de hårdaste straffen i svensk hockeys historia. Nästan två säsonger utan att kunna vara med i landslaget.

– Jag blev faktiskt inte så överraskad. Hade det lite på känn och är inte förvånad. Men jag tycker det är tråkigt att jag inte har möjlighet att spela i Tre Kronor kommande säsong. Men det är bara att acceptera förbundets beslut, säger Huselius.

Kristian Huselius har efterlyst ett möte med Ishockeyförbundet angående det som har hänt.

Men så har inte skett.

– Det är lite synd. Då hade vi kanske rett ut några frågetecken eller missförstånd. Sedan tycker jag att Ishockeyförbundet kunde ha väntat med att döma ut oss för nästa säsong. Förundersökningen måste vara inne i sitt slutskede och blir vi helt frikända, som jag är övertygad om att vi blir, kanske förbundet hade beslutat annorlunda, säger Kristian Huselius.

Straffet är kanske hårdast för Andreas Lilja. Han har valt att flytta hem till Malmö IF kommande säsong och landslaget hade varit en perfekt bonus för honom.

Räknar med NHL

Både Henrik Tallinder och Huselius har för avsikt att spela i NHL i höst, om nu världens bästa hockeyliga omstartar någon gång.

Det kan även bli så att avstängningen blir ännu längre än till våren 2006 för spelarna. Ishockeyförbundet ska utvärdera avstängningen om ett år och samtidigt ta ett nytt beslut om landslagsframtiden för spelartrion.

Tomas Ros

Publicerad: