NHL

NHL nästa – för maxlön

HOCKEY

Henke Lundqvist lämnar Sverige - efter hemligt löfte

Henrik Lundqvist är förlorad för svensk hockey.

Ett muntligt löfte från New York Rangers om topplön för en NHL-rookie gjorde att Lundqvist bestämde sig sent i går kväll.

- NHL har alltid varit min dröm, säger Henrik Lundqvist.

Tidigt i morse lämnade Henrik Lundqvist Göteborg för dyksemester i Hurghada i Egypten.

Innan han hade packat klart i går kväll ringde han Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian och berättade att han hade bestämt sig.

Sejouren i Frölunda är över - för den här gången.

- Henrik har bestämt sig för att lämna Sverige. I augusti ansluter han till Nordamerika, antingen till farmarlaget Hartford eller till New York Rangers. Det mest troliga är att det blir Rangers eftersom NHL med stor sannolikhet omstartar inom kort, säger Lars Cederström, Lundqvists agent på Newport Sports.

Tror på spel i höst

Inget kontrakt är undertecknat med varken New York Rangers eller farmarlaget Hartford Wolfpack.

Anledningen är att både Henrik Lundqvist, hans agenter och New York Rangers är övertygade om att NHL kommer igång inom kort och att det därför är onödigt att skriva på ett farmarlagskontrakt.

Det finns även ett till skäl att Lundqvist bestämde sig i går - ett muntligt löfte från New York Rangers.

Enligt vad Sportbladet erfar lovar Rangers att ge Lundqvist maxlönen för en NHL-rookie. I det förra kollektivavtalet låg det beloppet på runt 8 miljoner kronor, vad det hamnar i det nya avtalet vet ingen. Men troligt är att det sänks med ungefär 25 procent.

- NHL har alltid varit min dröm, men jag åker inte över för vilka pengar som helst, har Henrik Lundqvist sagt till Sportbladet tidigare.

Inte oväntat besked

Nu blir det alltså riktigt bra med pengar för Lundqvist. I Frölunda 2004-05 tjänade han 1,9 miljoner kronor. I Rangers kan han kanske tredubbla lönen.

För Frölunda kommer Lundqvists besked inte som en chock.

Men juni har redan inletts och nu blir de av med förstemålvakten.

Och inte vilken förstemålvakt som helst - elitseriens bäste förstemålvakt.

Tufft.

Nu måste Frölunda ut på målvaktsjakt. Misslyckas klubbledarna Mats Ahdrian och Christer Kellgren med att hitta en ersättare till Lundqvist - då blir det inget nytt SM-guld 2006 för de regerande svenska mästarna.

Har två SM-guld

Tomas Ros

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

NHL

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL