Salo bakom ny Frölunda-seger

HOCKEY

Salo: Vi ska vara glada, Mora var bra

För andra gången denna säsong spelade Mora och Frölunda 2–2. För andra gången avgjorde Frölunda på övertid.

– Vi ska vara glada, Mora var bra, sade Frölunda-målvakten Tommy Salo som flera gånger fick rädda sitt lag.

Mora startade piggt och redan i första bytet kom Moras Mikael Simons fri med Salo, som lyckades mota pucken.

– Klart att det känns bra att komma in i matchen direkt i stället för att släppa in första skottet, konstaterade Salo krasst.

Sedan tog Frölunda hand om taktpinnen spelmässigt, hade mer puck utan att kunna skapa så mycket av sitt övertag. Men måltjuven Tomi Kallio frispelades av Niklas Andersson i slutet av perioden och överlistade Vehanen i Mora-målet.

Missade frilägen

Mora kvitterade i spel fem mot fyra, ett skott från Ross Lupaschuk från nära håll. Frölunda tog tillbaka ledningen i spel fem mot fyra efter ett riktigt snyggt solonummer av Tom Koivisto, matchens snyggaste mål. Han fintade skott på blålinjen, fortsatte sakta framåt och kunde lyfta in pucken med en backhand.

Men Mora saknade inte chanser i andra perioden, såväl Jonatan Granström som Martin Jansson missade friläge med Salo.

– Det är inte vanligt att vi släpper till så många frilägen för de andra lagen. Men det är tätt med matcher och mycket resor just nu. Sånt spelar nog in, sade Salo.

Moras kvittering till 2–2 kom också i numerärt överläge när Lupaschuks skott styrdes i mål av Marco Toukko.

– En konstig styrning, vet inte riktigt var den tog, kommenterade Salo.

Efter kvitteringen pressade Mora på för ett segermål och skapade mycket, utan att kunna överlista Salo som fick göra ett par riktigt högklassiga räddningar.

Snabbt avgörande

Förlängningen blev bara 13 sekunder lång. Moras Peter Smrek gav bort pucken till Niklas Andersson som spelade fram Tomi Kallio som gjorde ett andra mål.

– Det är en spelare som Kallio som skiljer lagen, sade Frölunda-tränaren Stefan ”Lillis” Lundh. När det luktar lite mål brukar han sätta dit pucken. Men han är inte bara målskytt, han jobbat också kopiöst under matcherna precis som hela förstakedjan med Jonas Jonsson och Niklas Andersson.

Moras tränare Harri Rindell var inte allt för nedslagen efter matchen.

– Som helhet spelade vi stabilt. Vi hade sagt innan att vi skulle våga spela 60 minuter, och det gjorde vi. Tyvärr så vågade vi lite för mycket under övertiden, sade han.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM