Förslaget räcker inte - krisen är en klassfråga

HOCKEY

Onsdagen den 29 januari 2003 var en svart dag i svensk hockey.

Onsdagen den 29 januari 2003 var det ett knappt år efter Vitryssland och det kunde varit en dag som alla andra men det blev en svart dag och en dag som gjorde att alla nog insåg att det måste hända något så radikalt att de ansvariga får sitta kvar på sina jobb.

Onsdagen den 29 januari 2003 mötte Sverige Slovenien i en turnering som heter Ungdoms-OS och som anses viktig. Vi hade ställt upp med det bästa vi har och jag vet inte om de fick åka tåg eller flygplan till Bled i Slovenien där turneringen gick men jag hoppas att förbundet kostade på dem flygplan.

Sverige mötte Slovenien i en match om femte plats.

Vi hade redan förlorat mot Ryssland med 1-7 och mot Tjeckien med 2-3. Nu gällde det Slovenien.

Viktor Lindgren, Luleås duktiga forward, gjorde 1-0 redan efter 25 sekunder på passning från Oscar Hedman, back från Modo.

Det var en bra början. Men sen var det mesta av det roliga över.

Sverige förlorade med 3-2.

Mot Slovenien.

MOT SLOVENIEN.

Det är ett land som knappt finns.

Det är ett land där det bor 1 988 000 människor. De gillar operett och de kan skapa en del problem för Sverige i handboll och de gillar fotboll men ishockey... nej.

Vakna innan det är för sent!

Sverige förlorade med 2-3. Sverige bästa 17-åringar förlorade mot Sloveniens bästa med 2-3 och det skrevs inte så mycket om det men alla initierade kunde se att ökenvandringen nu har gått så långt att den var på väg mot sin egen undergång.

Därför; godmorgon, Hockeysverige.

Om än en smula yrvaket.

Godmorgon, Hockeysverige - innan det är alldeles godnatt.

Tio punkter för att rädda svensk hockey.

Handen på hjärtat - hur många av de tio trodde ni hade funnits i årtionden...? De flesta, va?

Som sagt; godmorgon, Hockeysverige.

Men det är säkert nödvändigt att det händer något. Något som går att skriva ner på papper. Däremot vet ingen om pappret hjälper.

Man kan gå igenom den här listan punkt för punkt och säga att hur yrvakna får egentligen hockeyförbundet avslöja att de är.

"Tolv konsulter på heltid. Deras uppgift blir att vidareutbilda tränare och ledare i föreningarna."

Wow. Vad har förbundet använt alla judasmiljoner från TV 3 till? Pengar som har ödelagt varumärket Tre Kronor och hockey-VM men som uppenbarligen inte använts till att utveckla nya spelare.

Kanske har de gått till nya tjänstebilar åt förbundets många pappersvändare. Vad vet jag.

"Redan nästa säsong måste två juniorer spela i varje elitserielag och tre i varje allsvenskt lag."

Fint på pappret - mardröm i verkligheten

Ja, vad fint. Det känns lite som pojklaget där alla ska spela lika mycket. Det är fint på pappret men en mardröm för de inkvoterade. Kanske är det ingen naturlag att just juniorer ska spela i Elitserien. Kanske är det inte där de utvecklas.

"Klubbarna måste ha ett juniorlag."

Kunde lika gärna kallas Lex Färjestad eftersom det är direkt riktat mot Färjestad. Låter vettigt. Men vad säger att just elitserielag ska ha juniorlag. Kanske är det andra som är bättre på att fostra. Hur många spelare i Elitserien har fostrats just i elitserielagens juniorlag. Inte särskilt många.

"Internationellt utbyte redan i tidig ålder. Allt för att spelarna ska härdas i en tuffare miljö."

Vad fint. Då kanske det till och med går att slippa böter för att skicka pojklagsspelare till Kanada...

"Föräldrarna har en stor och viktig roll i Hockeysverige, men många saknar helt kompetens. "

Ypperligt. Men frågan är om det är hockey de ska lära sig och om de inte istället borde ha kurser i social kompetens. Min erfarenhet är att många är totalt handikappade vad gäller det mesta av ansvarsfullt beteende. Häromveckan slog en Hammarbypappa en domare. Det är förfärligt. Men varje dag skriker pappor och mammor dumheter till ledare, domare - och till sina barn.

Svenska pojkspelare ska bli tuffare och mera egoistiska. Skjuta bättre.

Det låter inte orimligt. I matchen mot Slovenien var skottstatistiken i tredje perioden 25-0 till Sverige. Det gav noll mål.

Svenska spelare är ineffektiva, skottovilliga, taktiskt tänkande robotar som inte tar för sig och inte gärna går på mål om de inte måste.

25-0 och noll mål - det måste vara rekord i uselhet. Det är vad Fagerlunds luftslott lett oss till. Förluster mot Slovenien, Vitryssland och 25-0 i skott och noll mål.

Rekryteringen är katastrofal

Den viktigaste punkten är nummer tre.

Nyrekrytering.

Det är där den totala omsvängningen kan komma.

Det är där den totala omsvängningen KAN komma.

Rekryteringen nu är katastrofal. Medelklasspojkar spelar medelklasshockey. Mätta, dästa killar som lägger av vid minsta antydan till motgång eller pubertet. Killar som inte brinner tillräckligt. Som inte har tillräckligt att vinna på att satsa.

Killar som inte orkar satsa för att slå... Slovenien.

Svensk hockeys räddning ligger inte i ett papper från förbundet utan i att få in arbetarkillarna i hockeyn igen. Invandrarkillarna. Men då måste den bli billigare att utöva och det finns det inte ett ord om i det här programmet. Därför räcker det inte.

Så länge inte det är löst kommer vi att få fortsätta se mätta medelklasspojkar i Canada Goose-jackor förlora mot hungriga pojkar från Slovenien. Tyvärr.