OS i Sydkorea 2018

Nya ryska hotet kan stoppa dem från OS

Vill ändra lagen: ”Arbetar med det”

Av: 

Andreas Käck

HOCKEY

Ryssland menar allvar.

Nu kan de ändra lagen (!) för att slippa förhålla sig till Internationella ishockeyförbundets regler.

I så fall stoppas KHL-stjärnorna från OS.

Den politiska konflikten mellan Ryssland och IOK (Internationella olympiska kommittén) har trappats upp. Detta sedan IOK valt att porta sex av Rysslands största skidstjärnor på livstid trots att ingen av dem lämnat något positivt dopnignsprov – och dessutom öppnat för att stänga av hela nationen från kommande OS i Sydkorea.

Nu sätter ryssarna hårt mot hårt.

KHL-presidenten Dmitrij Tjernysjenko hotar att göra samma sak som NHL – nämligen stoppa sina stjärnor från att åka till OS.

”Arbetar med det”

Det har nu gått så långt att den ryska statsduman (parlamentets andra kammare, reds.anm) tagit fram ett nytt lagförslag som skulle ge den ryska hockeyligan, alltså KHL, rätt att stoppa sina spelare från OS.

– Vi arbetar med denna proposition, bekräftar Michail Degtiarev, chef för dumakommittén för fysik, kultur och idrott, för ryska nyhetsbyrån Interfax, enligt hockeynews.se.

Till skillnad från NHL så lyder KHL under det Internationella ishockeyförbundet IIHF:s regler. För att kunna stoppa sina stjärnor från OS måste man således bryta sig ur systemet – något som enligt IIHF-presidenten Rene Fasel kommer leda till sanktioner.

Men det är alltså en risk som KHL verkar vara villigt att ta.

”Utanför vår kontroll”

Om lagförslaget går igenom kommer svenska KHL-stjärnor som Staffan Kronwall, Linus Omark, Patrik Hersely med flera att gå miste om OS i Sydkorea, som spelas i februari månad.

– Det här ligger utanför vår kontroll. Det är bara att gilla läget och se vad som händer, sa Kronwall till Sportbladet häromveckan.

Om KHL skulle stoppa sina spelare så är det förmodligen Ryssland själva som drabbas allra hårdast.

– En bojkott skulle vara nästan som att slå undan benen på sig själva. De skulle få skicka ett lag från andraligan i så fall, sa Kronwall.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Sydkorea 2018

Staffan Kronwall

Linus Omark

KHL

IOK, Internationella olympiska kommittén