Detroit vann måstematch

HOCKEY

Svensklaget upp på slutspelsplats: Otroligt viktigt

WASHINGTON. Detroit Red Wings är tillbaka på slutspelsplats.

De vann nattens måste-match mot regerande mästarna LA Kings.

– Det var en otroligt viktig seger och vi spelade riktigt bra , men vi måste vinna kommande natt igen. Det finns inget annat, säger Henrik Zetterberg till Sportbladet efter 3-1-segern.

Lite smolk stänktes dock i bägaren när glödhete målskytten Johan Franzén i slutet ådrog sig en skada av oklar allvarlighetsgrad.

Förutsättningarna var de gamla vanliga för Detroit Red Wings hemma i Joe Louis Arena i natt.

De var tvungna att vinna för att ha fortsatt kontroll över sitt slutspelsöde.

Och de hårt pressade streckdansarna från Motown levererade alltså igen.

– Ja, det här var en bra insats. Hela laget agerade beslutsamt och rejält, från målvakt till alla formationer på isen, säger Henrik Zetterberg när vi når honom efter slutsignalen.

– Kings slåss om hemmafördel i slutspelet och fick stryk i går, så de ville verkligen vinna. Det är starkt av oss ta dem.

”Man måste ha desperation”

Niklas Kronwall håller med.

– Man måste ha desperation i spelet nu och det har vi verkligen, menar han.

Ja, i natt märktes det inte minst efter  LA Kings tagit ledningen med 1-0 i andra perioden.  Hemmalaget började därefter bara pressa hårdare, lyckades vända till 2-1 i början av tredje perioden och sedan avgjorde Johan Franzén när sex och en halv minut återstod.

”Har varit grym på slutet”

Och det var ingen tillfällighet att det var just ”The Mule” som dödade matchen.

– Nej, han har verkligen varit grymt på slutet. När han är inne i såna här stim är det bara att hålla sig undan, säger Kronwall.

Kapten ”Zäta” – som återigen stod för två assist –  är imponerad han också.

– Det är roligt att se, det är oerhört nyttigt för vårt lag att han kommer igång på det här sättet.

Dessvärre ådrog sig smålänningen en hemlig skada i slutet av matchen och enligt coachen Mike Babcock är det osäkert om han ska spela kommande natts match mot Nashville.

– Jag vet inte exakt vad det handlar om, men tror inte det är någon större fara. Den här tiden på året, i ett sånt här läge, ska det oerhört mycket till för att han ska stå över en match, säger Kronwall.

Ett sånt här läge, ja.

Wings är efter segern mot Kings tillbaka på rätt sida strecket, men Columbus skuggar precis bakom med blott en poäng mindre och därför måste Wings vinna även de återstående matcherna mot Nashville, hemma i Joe Louis Arena kommande natt, och Dallas – som även de fortfarande har en liten chans att ta sig in i playoff –  borta på lördag.

– Ja, absolut. Det här var bra men vi måste fortsätta spela på samma sätt och vinna igen. Det finns inget annat, säger ”Zäta”.

Inspirerande eller bara pressande?

– Det är roligt. Ofta får man traggla sig genom delar av säsongen, men nu spelar vi riktigt betydelsefulla matcher redan i grundserien och det är såna matcher man vill spela. Det är nyttigt för vårt lag också, vi har många unga som inte varit med om det här tidigare, men nu lär de sig grundligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL