Svensken ut på bår efter överfall

avEmil K Lagnelius, Ha Ab

HOCKEY

Kanada vände och vann efter Petterssons skada

1 av 8

HELSINGFORS/STOCKHOLM. Här ligger Juniorkronornas Jesper Pettersson, 18, knockad.

Svensken tacklades brutalt av Boone Jenner under Sveriges JVM-genrep mot Kanada, bars ut på bår, och fördes till sjukhus med ambulans.

Pettersson missar nu JVM.

– Han (Boone Jenner) är ute efter att skada och det är ett överlagt övergrepp, dundrar Sveriges general manager Tommy Boustedt.

Det var i mitten av andra perioden i JVM-genrepet mot Kanada i Helsingfors som Jesper Pettersson åkte på en skada som innebär att missar JVM (se tacklingen här).

Linköpingsspelaren hade spelat ifrån sig pucken och var inte i närheten av den när Boone Jenner, 19, till vardags i OHL-laget Oshawa Generals, satte in en brutal open ice-tackling.

”Jenners riktigt riktigt fula grej på Jesper P. Stäng av honom från JVM”, skriver LHC:s vice klubbdirektör Anders Mäki på Twitter.

Domarna såg Jenners överfall och gav honom matchstraff för charging medan läkare rusade in på isen för att ta hand om Pettersson.

Bars ut på bår

Svenskens nacke fixerades med stödkrage och efter några minuter bars han ut på bår. Jesper Pettersson fick sedan åka ambulans till sjukhuset.

– Axeln var ur led och de fick inte tillbaka den och han hade så jäkla ont, säger Sveriges general manager Tommy Boustedt.

Har han även fått en hjärnskakning?

– Det vet vi inte än.

Men han kunde röra sig, han är inte förlamad?

– Nejdå, han är inte förlamad. Inte vad jag har hört i alla fall, säger Boustedt.

”Han är ute efter att skada”

Kanadas ökände buse Boone Jenner tacklade sönder Finlands backstjärna Olli Määttä redan i den första matchen i förra årets JVM. Nu sänkte han alltså svenske backen Jesper Pettersson.

– Han är ute efter att skada och det är ett överlagt övergrepp. Jesper har spelat i från sig pucken som även har gått vidare till ytterligare en spelare när smällen kommer, säger Boustedt.

– Smäller man på på det sättet förstår en normalbegåvad att det kan bli allvarliga konsekvenser. Det är så jäkla tråkigt, men jag kan inte säga att jag är förvånad.

Missar JVM efter smällen

Lite senare på kvällen når Sportbladet Jesper Petterssons agent Jacob Hedin.

– Det verkar röra sig om ett brott på underarmen eller handleden men ingen hjärnskakning vad man vet nu. Det är den här typen av rena överfall vi vill få bort från hockeyn och jag förväntar mig att det blir en lång avstängning till följd av detta. Det hjälper ju dessvärre inte Jesper som missar JVM på grund av detta, säger Jacob Hedin.

– I övrigt kan jag inte säga mer i dagsläget mer än att Jesper efter omständigheterna mår helt ok.

Enligt vad Sportbladet erfar flygs Pettersson hem till Linköping i morgon för operation. Internationella ishockeyförbundet bekräftar att Pettersson missar JVM på grund av en axelskada och en handledsfraktur.

Kanada starkast på straffar

När olyckan inträffade ledde Sverige med 1–0 efter att Alexander Wennberg petat in en retur i power play efter att Elias Lindholm vänt bort en back och skjutit.

Sverige lyckades inte utnyttja fem minuters power play och när Kanada dödat utvisningen kvitterade Jonathan Drouin på ett friläge.

Matchen gick till förlängning som slutade mållös. I straffläggningen avgick Kanada med segern.

Jonathan Huberdeau och Ryan Nugent-Hopkins satte sina straffar. Mikael Vikstrand nätade för Sverige, men Viktor Arvidsson missade sin skottfint och Filip Forsberg misslyckades med sin backhanddragning, vilket innebar Sverige drog det kortaste strået.

Jesper Pettersson ersätts inte i truppen (läs mer här).

ARTIKELN HANDLAR OM