Toronto krossade mästarna

HOCKEY

Två poäng av Gunnarsson: ”Riktigt smutsiga assists”

NEW YORK. I natt gick ketchupflaskan, som Christer Abris skulle ha sagt, i topp i Toronto.

Maple Leafs sopade till självaste Chicago Blackhawks med 7-3.

– Det var roligt, det är inte ofta man gör så mycket mål, särskilt inte mot lag som Chicago, säger svenske backen Carl Gunnarsson till Sportbladet.

Det har varit lite upp och ner för Toronto Maple Leafs efter den inledande kanonmånaden – men i natt var det verkligen upp hemma i Air Canda Centre.

De inte bara fällde regerande mästarna från Chicago – de gjorde alltså sju mål också.

– Det var framförallt skönt att vi kom tillbaka så här starkt efter förlusten mot St. Louis senast. Då såg det verkligen inte bra ut, men det viktiga är hur man svarar efter en sån match och ikväll tycker jag vi var riktigt bra, säger backen Carl Gunnarsson när vi talar med honom efteråt.

Han fortsätter:

– Det var roligt att vi fick göra så många mål också. Det händer inte ofta, särskilt inte mot lag som Chicago.

Urladdningen mot mästarna ger de svältfödda fansen i Toronto hopp om att det de såg under den inledande grundseriemånaden inte bara var en hägring – och Calle Gunnarsson bekräftar att det finns anledning till tillförsikt.

– Vi var i och för sig inte riktigt så bra som resultateten indikerade i början, det var målvakterna som var grymma och powerplay och spel i numerära underlägen som räddade oss många gånger, förklarar han.

– Det där kom ikapp oss och sedan har det varit mer upp och ner men de gånger vi spelar bra nu, som ikväll, känns det som att vi är riktigt stabila. Det gäller bara att göra det hela tiden.

Den 27-årige närkingen har själv varit precis lika pålitlig som vanligt i defensiven och mot Blackhawks i natt stod han också för två assist.

– Det var två riktigt smutsiga assists. Men så skral som min poängskörd varit tar jag dem gladeligen, skrockar han.

– Jag tycker det känns helt okej, men skulle gärna se att jag kunde bidra lite mer i offensiven även i fortsättningen.

Ja, då kanske tv-tittarna får se mer av Torontos ende svensk också. Leafs är ju ett av lagen HBO just nu följer i ”24/7” – den hyllade dokumentärserien om vägen fram till Winter Classic på nyårsdagen.

Första avsnittet sändes i Nordamerika i natt och det höll precis samma höga klass som tidigare upplagor.

– I början kändes det lite skumt att ha kameror med sig hela tiden, men man vänjer sig snabbt. De som gör den där serien är väldigt bra på att hålla sig i bakgrunden, säger Gunnarsson.

■ ■ ■

Evgeni Malkin och Sidney Crosby hade en stor kväll när Pittsburgh Penguins i natt återvände till St Joe Louis Arena i Detroit – platsen där de bärgade Stanley Cup-titeln 2009.

Crosby gjorde två mål och Malkin ett. Dessutom stod den senare för två assist.

Dessvärre blev den ryske stjärnan skadad i tredje perioden och fick ledas av isen för att sedan inte återvända mer.

Det är oklart hur illa däran han är.

Matchen vann Penguins med 4-1.

Niklas Kronwall gjorde hemmalagets tröstmål, efter förarbete av Daniel Alfredsson.

■ ■ ■

Nashville Predators verkar slutligen ha kommit igång på allvar. De tog tredje raka segern genom att slå starka San Jose Sharks med 3-2 hemma i Bridgestone Arena i natt.

Viktor Stålberg var en av matchens allra främsta med ett mål och en assist.

■ ■ ■

När Bostons Reilly Smith i början av andra perioden kvitterade Vancouvers 1-0-ledning i Rogers Arena tog coachen John Tortorella en timeout och skällde ut sitt lag så saliven skvätte.

Utbrottet fick önskad effekt.

Canucks tände på all cylindrar, gick ut och körde över finalmotståndaren från 2011 och vann till slut med 5-1

– Han ska ha 10 av 10 för den timeouten. Han ar upprörd och fick verkligen igång killarna, säger målskytten David Booth till nhl.com.

Bröderna Sedin hade en lyckad kväll. Henrik gjorde sitt nionde mål för säsongen, på assist från Daniel – och dessutom var båda två inblandade i förspelet till ett mål signerat Yannick Weber.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL