Doldisen dumpades på bensinmack – NHL-debuterade i natt

Brokig resa för backtalangen

För fyra år sedan dumpades han på en bensinstation i USA.

I natt gjorde Christian Folin, 23, NHL-debut – och stod för en assist.

– Det har varit en lång resa, säger svensken till Star Tribune.

I natt blev Christian Folin, 23, den 77:e svensken att spela NHL-hockey den här säsongen.

Backen var på isen i 19 minuter och 26 sekunder när Minnesota slog St. Louis med 4–2. Han var inne på tre plusmål framåt – och hamnade i poängprotokollet direkt i debuten. Folin sköt ett skott i början av den tredje perioden och Kyle Brodziak var framme och tryckte in returen till 4–2 för Wild.

Debuten är en sak. Men det är vägen fram, som återges i en lång berättelse av Minnesota-tidningen Star Tribune, som fascinerar mest med den svenske doldisen.

För vägen till världens bästa hockeyliga har varit brokig för Christan Foln. Faktum är att karriären kunde ha tagit slut redan för fyra år sedan.

Spelade J20-hockey

Folin, ursprungligen från Hanhals i Kungsbacka, spelade J20-hockey i Frölunda säsongen 2009-10. Men drömmen om NHL hägrade och för att ta nästa steg bestämde sig talangen för att testa lyckan i Nordamerika.

Folin skulle börja på college, Bemidji State i Minnesota, och spela hockey vid sidan av – men hamnade omgående i problem. Språket ställde till det. Intagningsprovet, ett slags läsförståelsetest, var för svårt.

– Mitt SAT (den amerikanska motsvarigheten till högskoleprovet) var inte tillräckligt bra, säger Folin till Star Tribune.

Representanter vid Bemidji State sa åt Folin att det inte fanns plats för honom, utan att han kunde söka sig till en annan skola. Svensken hamnade i stället i Fargo Force i USHL – men efter tolv matcher fick han flytta igen.

Fick chansen efter spelarbrist

Star Tribune beskriver hur Christian Folin släpptes av vid en bensinmack med ”hela sitt liv” nedpackat i två resväskor och en hockeytrunk. Austin Bruins i NAHL var på väg till en bortaturné i Bismarck och susade förbi längs Interstate 94. Laget hade spelarbrist och utan att ha sett Christian Folin spela beslöt sig coachen Chris Tok för att värva svensken.

Folin klev på bussen utan att känna en enda lagkamrat eller ens veta var laget var på väg.

– Han var lugn. Han är inte en spelare som hetsar upp sig. Men européerna som kommer över behöver ofta lite tid att anpassa sig. Det är mindre rink och snabbare spel. Det är normalt, säger Tok till Star Tribune.

Bodde i källaren

Chrstian Folin flyttade in i källaren hos Austins coach och hans familj och hittade rätt i den nya ligan. Efter mer än 40 poäng på två säsonger gick resan vidare till Massachusetts. Folin fick ett hockeystipendium på University of Mass Lowell för att spela i amerikanska universitetsligan NCAA.

Men backen behövde återigen behövde tid att anpassa sig till spelet. Svensken petades omgående när laget skulle i väg på en roadtrip men bestämde sig för att träna hårdare än någonsin för att få chansen.

Till slut lossnade det.

Den här våren har Folin var en av collegeligans hetaste spelare. Star Tribune skriver att samtliga NHL-lag visat intresse – men backen bestämde sig till slut för Minnesota Wild.

Miljonkontrakt

När UMass Lowell nyligen åkte ur collegeslutspelet skrev han på ett tvåårigt kontrakt värt nio miljoner svenska kronor.

Med tanke på NHL-debuten i natt lär han inte ångra sig.

– Jag är häpen. Det har varit en lång resa, men jag har fått mycket hjälp från Chris Tok som verkligen lärde mig vad jag behövde arbeta med och hur mitt spel kunde anpassas till sättet i Nordamerika. Och från tränarna i UMass-Lowell. De har förberett mig för det här, säger Folin till Star Tribune.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN