SHL kan utöka till 14 lag – redan i år

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Englund: Måste fatta ett beslut inom 7-10 dagar

Foto: BILDBYRÅN

SHL och allsvenskan har bara tolv omgångar kvar. Men förutsättningarna för upp- och nedflyttning till nästa säsong kan fortfarande förändras.

Förändringar som kan rädda bottenlagen Örebro och AIK. 

– Vi måste fatta ett beslut inom 7-10 dagar, säger förbundets ordförande Christer Englund.

I mitten av december läckte SHL:s framtidsplaner ut. Krav på bland annat ett annat kvalsystem mellan allsvenskan och SHL och en utökning av antalet lag i SHL var några av punkterna som ligan ville genomföra.

Stora beslut som skulle förändra de gällande tävlingsbestämmelserna, uppställda av ishockeyförbundet, är bestämmelser som man tidigare sagt endast kan förändras med ett årsmötesbeslut. Anledningen är att alla lag ska veta förutsättningarna i den serien man spelar i.

Kvalserie ska spelas

Men nu bekräftar förbundets ordförande Christer Englund för Sportbladet att det fortfarande pågår diskussioner som kan förändra SHL redan till nästa säsong, trots att det bara återstår tolv omgångar i respektive serier.

– Det pågår sådana diskussioner, men det är oerhört svårt. Tidsfaktorn är svår, ska man göra sådana förändringar påverkar det inte bara mellan allsvenskan och SHL utan också mellan allsvenskan och division ett. De lag som är med ska veta vad man spelar om och ska man göra en förändring får de inte påverka tävlingsbestämmelserna för mycket, säger han.

Men trots att tävlingsbestämmelserna är satta menar ändå Christer Englund att om de båda parterna kommer överens om en långsiktig lösning så kan SHL ha 14 lag redan nästa säsong.

– Ja man kan säga så här, de allsvenska lagen spelar om två platser i SHL, så ser seriebestämmelserna ut just nu. Så om du tar upp två lag från allsvenskan så har de ju fått spela om två platser, säger Christer Englund,

Oavsett utfall så kommer det att spelas en kvalserie, men om det sker en utökning så ser Christer Englund två scenarior som inte stör de gällande tävlingsbestämmelserna för mycket.

I det första får sex allsvenska lag slåss om två platser till SHL i en kvalserie medan de två sista lagen i SHL behåller sina platser. I scenario två spelas kvalserien med de lag som enligt nuvarande serieplaceringar hamnar där, men fyra av sex lag kvalificerar sig till SHL.

”Öppnar upp chanser”

– Det är klart om du går på den senare modellen så öppnar du upp mer chanser för allsvenska lagen. Men det vi pratar om är bara vilka tänkbara alternativ det finns, vi är inte ens där riktigt. De detaljerna har vi inte fört några djupare diskussioner om. Vi måste hitta en lösning på helheten först, vad som kommer hända kommande säsonger.

De intensiva diskussionerna kommer fortsätta i veckan, men har man inte hittat en lösning då ser SHL ut att spelas med tolv lag även nästa år.

– Ska man göra något inför nästa säsong så måste det vara klart inom 7-10 dagar.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN