SSK och Rögle får sköna miljoner

Ersättning till allsvenska klubbarna

Viktor Lööv, 21, och Dennis Everberg, 22, är klara för NHL.

Då kan Södertälje respektive Rögle räkna med miljontals kronor i ersättning.

– Som det ser ut i dag är Sverige det största exportlandet till NHL, säger Peter Forsberg på ishockeyförbundet.

Viktor Lööv och Dennis Everberg. Det är de två senaste svenskarna med NHL-kontrakt på fickan. Lööv har skrivit på ett treårsavtal med Toronto och Sportbladet avslöjade i går att Everberg signat med Colorado. Bägge spelarna har möjlighet att tjäna miljontals kronor om de slår sig in i ligan. Men också klubbarna som fostrat talangerna kan räkna med sköna miljoner i ersättning.

I Rögles fall handlar det om ungefär 1,7 miljoner kronor medan SSK kan räkna in ungefär 1,3 miljoner kronor.

Summan delas lika

NHL-ersättningen per spelare ligger på 240 000 dollar, drygt 1,5 miljoner kronor, för de tio första spelarna som signar och 325 000 dollar, drygt 2,1 miljoner kronor, för varje spelare därefter. Den totala summan delas med antalet spelare som skrivit kontrakt, vilket innebär att summan per spelare blir högre ju fler som signar.

– Förra året var det 23-24 spelare som skrev kontrakt. Som det ser ut i dag är Sverige det största exportlandet till NHL. Det är roligt, men även om de signar kan man hoppas att klubbarna låter spelarna vara kvar och följer deras utveckling i Sverige, säger Peter Forsberg på svenska ishockeyförbundet.

”Masken” är glad

Pengarna delas mellan de klubbar spelaren representerat de senaste fyra åren. Dennis Everberg har spelat i Rögle hela tiden, vilket ger klubben rätt till hela beloppet. Förra året landade ersättningen på ungefär 270 000 dollar, ungefär 1,7 miljoner kronor, skriver hd.se.

Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson gläds med Everbergs NHL-chans.

– Dennis har gjort en kanonsäsong, säger han till hd.se.

Viktor Lööv lämnar Modo för NHL och SHL-klubben får därmed också del av pengarna. Men dessförinnan spelade backen tre år i Södertälje vilket ger SSK tre fjärdedelar av ersättningen.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN