”Ska visa att kvinnor klarar sig i FM-serien”

avAndreas Käck

HOCKEY

Skulle avsluta karriären – nu får hon drömkontrakt

Noora Räty hade tänkt sluta med hockey efter OS.

Nu får hon kontrakt med ett herrlag i finska andraligan.

– Jag siktar på att överträffa mig själv, säger Räty.

24-åriga Noora Räty är skolad i University of Minnesota i USA och har vunnit NCAA-mästerskapet två gånger i karriären. Hon var också Finlands burväktare under OS i Sotji och gjorde storartade insatser både mot USA och mot Kanada.

Men direkt efter uttåget i OS gav hon beskedet att hon lägger ner karriären, eftersom hon inte längre får spela college-hockey och det heller inte finns några professionella ligor för damspelare i norra Amerika.

”Är orättvist”

I ett öppet brev vädjade hon därför om en ny utmaning.

”Jag antar att det är nu vi får se om något herrlag är villigt att ge mig en chans… Faktum är att jag känner att damhockey inte kan växa och utvecklas mycket mer om inte USA och Kanada skapar en liga tillsammans. Det är steget som måste tas för att vår sport ska bli så respekterad som den förtjänar att bli. Att kräva att spelarna ska jobba heltid och träna som proffs samtidigt som vi inte får rätt förutsättningar är orättvist”, skrev Räty.

Nu har hon fått kontrakt med Keikko-Vantaa i den finska andraligan.

Får drömkontrakt

– Jag siktar på att överträffa mig själv och visa att kvinnor kan klara sig i FM-serien. Jag kommer att hjälpa förstemålvakten när han vilar och tar tillsammans med laget segern i de matcher jag spelar i, säger Räty i tv-programmet ”Urheiluviikonloppu” (Sporthelgen), enligt SVT Sport.

Hon blir den andra damhockeyspelaren i finska ligan efter Kanadas Hayley Wickenheiser, som gjorde tio matcher för HC Salamat säsongen 2003/04.