Straffen hyllas av veteran: "Bättre än Foppas frimärke"

1 av 6
HOCKEY

SOTJI. Veteranen Petr Nedved spelade för Kanada i OS-fianlen i Lillehammer 1994 och såg Peter Forsbergs frimärke till straff nere på isen.

Nu har han sett en ännu värre.

– Ja, Linus Klasens straff slår Peters. Jag har aldrig sett något liknande, säger 42-åringen.

Ja, alla hyllade Linus Klasens straffklassiker här i Sotji.

Alla utom Linus Klasen själv.

– Ja, vi vann ju inte matchen, så det spelade ingen roll att jag satte min straff, säger Linus.

Men hur kom du på idén?

– Precis när jag kom fram till målet. Jag hade tänkt skjuta först, men såg att han var tät där. Då var jag tvungen att komma på något annat.

Har du gjort den förr?

– Nej, inte på väldigt länge i alla fall. Det måste ha varit mycket länge sedan i så fall. Men jag har väl gjort den på träning i bland.

Bättre är Foppa

Klasens stoppsladd, passning mellan benen på sig själv och sedan pucken i tom kasse är värd sitt eget frimärke.

Minst.

Tjeckveteranen Nedved sätter det till och med före "Foppas". Nedved som hoppade av från Tjeckien under den gamla kommunisttiden, blev kanadensisk medborgare och därför spelade OS för Kanada i Lillehammer.

Han satte för övrigt första målet i straffläggningen i Lillehammer, på nästan exakt samma sätt som han gjorde mot Henrik Karlsson här i Sotji i dag.

– Men jag skulle aldrig klara att göra en liknande straff som Klasen. Det finns inte. Jag skulle inte klara det ens utan målvakt i kassen.

"Aldrig sett något liknande"

– Den slår Peters om vi bara tittar till utförandet. Men hans var naturligtvis större, då den kom i en OS-final. Jag glömmer det aldrig.

Klasen hyllades även av motståndarmålvakten.

– Jag kan bara ge honom all credit. Jag har aldrig varit med om något liknande och få spelare i världen kan göra vad han gjorde, säger Alexander Salak.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor