Målvaktsmatchen kan avgöra finalen

Publicerad 2014-03-19

OS-målvakterna ställs mot varandra

Lizana Wallner och Martin Hasson har tidigare konkurrerat i landslaget. I kväll ställs de mot varandra i SM-finalen.

De slogs mot varandra om att få vakta damkronornas mål under OS i Sotji.

Nu ställs de kvinna mot kvinna igen.

Kim Martin Hasson och Valentina Lizana Wallner möts i en avgörande kamp om SM-guldet i hockey.

Nu är det dags. Under onsdagskvällen avgörs det vilket lag som tar hem SM-guldet i hockey på damsidan. En match mellan Modo och Linköping avgör säsongen. En match mellan Valentina Lizana Wallner, 23, och Kim Martin Hasson, 28.

I landslaget har de konkurrerat om att få vakta målet sedan 2008. Under OS i Sotji var det Valentina ”Walle” Lizana Wallner som tog platsen mellan stolparna. Ett beslut som hennes konkurrent Martin Hasson hade väntat sig.

– Hon har varit förstemålvakt hela säsongen. Jag hade varit skadad och bara spelat två landskamper innan OS. Hon gjorde det också bra innan OS så vi hade förväntat oss att hon skulle få stå, säger hon om konkurrensen i landslaget.

Kim var hennes stora idol

Kim Martin Hasson var tidigare det självklara valet för förbundskaptenerna. Hon tog OS-brons redan som 15-åring och har varit Lizana Wallners stora hockeyidol.

– Det är klart att jag alltid har sett upp till henne. Det blir lite speciellt att mötas i en sådan här stor match. Vi har ju alltid spelat i samma lag, i AIK och i landslaget, säger Lizana Wallner.

Landslagsmålvakterna ser fram emot att få mötas i en så stor match som SM-finalen.

– Det ska bli kul, vi har ju konkurrerat i många år och känner varandra bra. Tyvärr är det lite tråkigt att någon kommer bli ledsen efter matchen, säger Modo-målvakten Lizana Wallner.

För att nå guldet har de två landslagsmålvakterna tänkt olika.

– Hon är en komplett målvakt, men alla har ju något de är sämre på. Jag har tipsat mina lagkamrater om hur de ska göra mål på Kim, men mer generellt och om vissa situationer då det är lättare att göra mål, säger Lizana Wallner.

– Jag har inte gett mina lagkamrater några tips alls. Vi har mötts så många gånger, så de vet själva hur hon är som målvakt och vad det finns för knep för att göra mål, säger Martin Hasson.

Hemmapubliken kan avgöra

De båda målvakterna har tidigare sagt att de tänker lägga av efter säsongen. Två beslut som inte verkar vara satta i sten längre.

– Jag vet inte riktigt än. Jag har inte tagit något beslut, utan väntar och ser hur det ser ut och vilka förutsättningar jag har. Men som det ser ut nu kommer jag inte sluta, säger 28-åriga Kim Martin Hasson.

23-åriga Lizana Wallner har inte heller bestämt sig om en fortsättning i ishockeyrinken.

– Klart att jag fick mer motivation med chansen i landslaget. Jag har inte bestämt mig om jag ska sluta. Jag tycker ju om att spela hockey och om jag har möjligheten kommer jag fortsätta, säger hon.

Ökar motivationen att fortsätta om du vinner SM-guld?

– Ja, det är lite både och det där. Om det går dåligt vill jag ju inte avsluta på det sättet och om det går bra får jag mer motivation till att fortsätta, säger Lizana Wallner.

De båda spelarna ser fram emot matchen i Örnsköldsvik. En match som båda tror kommer bli väldigt jämn.

– Det ska bli jättekul! Det kommer bli jättejämnt och små marginaler kommer avgöra matchen. Det kan gå hur som helst, säger Kim Martin Hasson.

Att Modo skulle vinna matchen tror Lizana Wallner kan hänga på att de spelar på hemmaplan.

– Klart vi har en fördel av att vi inte har en lång resa och att de som sitter på läktaren här håller på oss. Det är en riktig bra känsla att få spela hemma, säger Lizana Wallner.

På onsdagsmorgonen hade 1 433 biljetter sålts till SM-finalen.

Följ ämnen i artikeln