Planerna som kan revolutionera SHL

HOCKEY

Sportbladet avslöjade redan i februari att SHL vill slopa Kvalserien till säsongen 2014/15.

Nu uppger Expressen att SHL även vill införa lönetak och ge de två klubbar i hockeyallsvenskan som genererar mest pengar gratisplatser i SHL.

Det har tidigare skrivits om att Kvalserien ska ersättas med ett så kallat ”play out”, där de fyra lägsta placerade lagen i SHL gör upp om vilket lag som till slut ska möta Hockeyallsvenskans bästa lag i en serie över sju matcher.

Enligt Expressen är SHL:s planer långt mer framskridna än så.

I planerna, uppger tidningen, ingår förutom att skrota Kvalserien även:

Införa lönetak och lönegolv.

Ge de två klubbar i hockeyallsvenskan som genererar mest pengar en gratisplats i SHL.

Betala ut en fallskärm till lag som åker ur den högsta serien i framtiden.

”Lösryckt fråga”

– Det finns flera punkter som vi har diskuterat med förbundet, men att ta ut en enskild punkt och diskutera känns inte aktuellt. Det är en lösryckt fråga som du står och pratar om, man måste se en helhet. Det är inte säkert att kvalserien kommer att försvinna, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren till Expressen.

SHL:s förslag är tvärtemot vad svenska ishockeyförbundet vill:

”Styrelsen är fullständigt överens om att den modell som har skapat vår position på ishockeyns världskarta även framgent är den modell som ska gälla. Alltså skall sportsliga meriter stå framför kommersiella grunder för en rättighet om tillhörighet”, skriver ordförande Christer Englund i ett brev till distriktsförbunden, enligt Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM