Nu är Växjö redo för toppen

Av: Johan Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Förra säsongen var en enda lång fest för Växjö.

Den här har blivit något helt annat.

– Om någon tror att vi bara kan glida runt och vinna matcher så kan de glömma det, säger Viktor Fasth.

Serieseger med över 20 poäng och sedan SM-guld efter en enda förlust i slutspelet – hur går man vidare efter något sådant?

Ja, det har visat sig att det inte har varit helt enkelt för Växjö.

Hela den här säsongen har liksom varit ett enda trampande i kvicksand.

– Men det går inte att prata om inställningsfråga nu. Vi har spelat halva säsongen och vet precis vad som krävs, säger målvakten Viktor Fasth.

Vilket laget visade när Växjö verkligen brottade ner Luleå på bortaplan. Två klasslag som spände musklerna mot varandra i tre stenhårda perioder och där Växjö till sist ville mest.

– Vi har saknat den lilla sista desperationen och ”ända-in-i-kaklet-känslan”. Den hade vi i dag, säger Fasth.

Blev matchvinnare

Han får själv iklä sig hjälterollen då han med god hjälp stod emot över en minuts bombardemang i spel tre mot fem. Luleå gav verkligen precis allt för en kvittering – men Fasth stod emot.

– Man vet att man behöver göra en och annan räddning då, men just nu är jag bara glad att vi kämpade hem den här matchen.

Har det varit en viss mättnadskänsla i Växjö efter er perfekta säsong ifjol?

– Det går inte att skylla på längre. Det är en ny säsong och vi är halvvägs in i den. Och en som tror att vi ska åka runt och vinna lätt kan glömma det. Vi måste kriga hårt varje kväll för att ha en chans.

Ni är just nu bara tre poäng ifrån serieledning?

– Ja, det är det fantastiska med årets serie. Det är så otroligt tajt. Och så kommer det vara ända in i slutet. Det är häftigt, det är sport när det är som bäst. Serielunk finns inte längre – varje omgång är som ett krig.

Publicerad: