SHL-chefen: ”Vi tolererar inte hot”

Smutskastade en spelarpartner – nu är det nolltolerans

avTomas Ros

LEKSAND. SHL har fått nog.

Nu inför man nolltolerans mot hot.

– Tystnadskulturen måste bort, säger SHLs säkerhetschef Abbe Törsleff.

Sedan ett år tillbaka jobbar SHL med en ny säkerhetsavdelning. Man har anställt Abbe Törsleff som jobbat med säkerhet på och vid sidan om idrottsarenor under en längre tid.

Det här har lett till att SHL har en ny arbetsgång vad gäller säkerhet.

– Vi tolererar inte hot. Det måste bort. Vi väljer att anmäla allt som gått över gränsen, säger Törsleff.

Just nu, enbart i slutspelet och kvalspelet, har Törsleff hela sju ärenden på sitt bord, varav hoten mot Mora är ett av dem.

– Ja, och ett ärende har redan lett till att en person identifierats och har blivit förhörd av polisen. Den personen var arg på en spelare och riktade in sig mot spelarens partner. Det var mycket smutskastning och inte vackert.

”Flera ärenden runt Mora”

Vad är tillåtet som hockeysupporter att göra, när går det överstyr?

– Ishockey och idrott är känslor. Grunden i att sporten finns. Men när personer tar ett steg till och använder hot som ”vi ska slå dig” eller ”klippa dig” eller fysiskt våld eller att man börjar bli väldigt fördomsfull – mycket könsord används på arenorna och i sociala medier – ja, då har man passerat en gräns, säger Törsleff.

Han har som sagt en diger meritlista gällande miljöer och kulturer på idrottsarenor och han är förvånad hur utsatt Mora IK varit under säsongen.

– Ja, vi ska sätta oss ned med Mora efter säsongen. Vi har flera ärenden runt Mora, både som pågår och är på väg att avslutas. Det är mer än jag kunnat föreställt mig.

Albert Törsleff.
ARTIKELN HANDLAR OM