Tre Kronor

Tre Kronor ställs mot Tyskland i kvartsfinal

Av: 

Erik Wallskog

Hans Abrahamsson

HOCKEY

GANGNEUNG/STOCKHOLM. Tyskland är laget som står emellan Tre Kronor och en semifinal i OS-hockeyn. Tyskarna vann en jämn match mot Schweiz med 2–1 efter förlängning.

Nu väntar en OS-kvartsfinal mot Sverige klockan 13.10 på onsdag.

– Självklart ska vi ha revansch och vi vet att vi kan vinna mot Sverige, säger succémålvakten Danny aus den Birken till Sportbladet

Det är inte bara slutresultatet i åttondelsfinalen mellan Schweiz och Tyskland som är den stora snackisen efter matchen.

För efter bara nio (!) spelade sekunder av den första perioden golvade schweizaren Cody Almond motståndaren Christian Ehrhoff med en ful armbågstackling.

Utfallet av tacklingen blev matchstraff på Almond och en befarad hjärnskakning på Ehrhoff, som däremot klev ut på isen och spelade igen i den andra perioden.

Tyska utvisningar

I det efterföljande powerplayet tog tyskarna sedan ledningen. Leo Pfoederl skickade i väg ett rappt slagskott som letade sig in mellan benen på den rödvita målvakten.

Efter tacklingen och målet var matchen grinig. Tyskarna verkade vara mest irriterade då de besökte botbänken fyra gånger om. Men Schweiz powerplay var lika ineffektivt som Sveriges mot samma lag och ställningen 1–0 stod sig perioden ut.

Avgjorde i förlängning

Tidigt i mittenperioden kom däremot till slut kvitteringen för schweizarna. Simon Moser var sist på pucken i en situation där den svarta gummibiten studsade fram och tillbaka.

Tempot i den andra perioden var mycket lugnare och 1–1 var fullt rättvist inför den sista akten.

I den avslutande perioden var det schweizarna som tog kommandot, mycket tack vare två powerplay som pressade ner tyskarna i försvarsposition.

Men 26 sekunder in i förlängningen kom till slut ett avgörande, Yannic Seidenberg tryckte in den avgörande 2–1-pucken.

– Vi kämpade till slutet, det var en riktig laginsats. Enda minuset var att vi tog så många utvisningar, säger målvakten Danny aus den Birken, som sedan blickade fram mot motståndet i kvartsfinalen:

– Sverige är ett bra lag, men vi vet att spelade bra mot dem i gruppspelet. Ändå räckte det inte, så vi måste spela ännu bättre nu. Det blir allt annat än lätt, det är fortfarande Sverige, ett skickligt lag. Vi spelade bra mot Schweiz, men måste spela ännu bättre mot Sverige, säger aus den Birken.

Men ni är ute efter revansch efter 0–1 i gruppen?

– Självklart är vi ute efter revansch.

Kvartsfinalen mellan Tre Kronor och Tyskland spelas i morgon 13.10 svensk tid. Vinner Sverige ställs man mot vinnaren mellan Kanada och Finland.

LÄS MER: OS i TV; program & tider onsdag 21 februari
LÄS MER: OS-guide 2018: Alla tider, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Tre Kronor

LÄS VIDARE

Brutala tacklingen efter bara nio (!) sekunder

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tre Kronor

OS i Sydkorea 2018

Vinter-OS