– ”Bengan” ville inte satsa på mig

HOCKEY

Hade hade gett upp hoppet – men
nu gör Petrasek, 35, VM-debut

KOSICE. Han ratades av Bengt-Åke Gustafsson och bojkottade landslaget.

Men i kväll – vid 35 års ålder  – får David Petrasek äntligen göra VM-debut.

– Jag kommer vara nervös, säger han inför mötet mot Norge.

Backen David Petrasek, senaste säsongen i Dynamo Minsk, ligger med sina 851 matcher nia i ligan över de som har spelat flest matcher  i elitserien och slutspel någonsin.

Men trots att Petrasek i flera år varit en av Sveriges bästa backar har han aldrig fått chansen i VM. Under Bengt-Åke Gustafssons ledning var det kört och i november 2009 förklarade Petrasek att han hade gjort sitt i landslaget.

– Bengan ville inte satsa på mig. De turneringar jag fick göra var efter återbud. Jag kom långt ner på hans lista, sedan spelade det ingen roll hur jag spelade i HV, säger Petrasek.

– Ingenting hjälpte och till slut kom jag till en punkt där jag kände, varför ska jag vara med här för och ständigt komma hem med dåligt självförtroende?

”Visste att det skulle vara seriöst”

Petrasek var 33 år och beslutet var definitivt – trodde de flesta.

Men så tog Petraseks förre guldtränare från HV71, Pär Mårts, över som förbundskapten och vips så var Petrasek landslagsman igen. I kväll – i hans 44:e landskamp – VM-debuterar han vid 35 års ålder.

– Jag hade Pelle i HV och visste exakt vad detta skulle gå ut på från första början. Jag visste att det skulle vara seriöst och att allt går ut på att vinna. Det stämmer överens med hur jag ser på hockeyn, säger Petrasek.

– Pelle frågade om jag var sugen och jag tvekade inte en sekund.

Petrasek är ålderman i laget som har en medelålder på 25 år.

– Nu säger ni, vad är det här för lag egentligen. Men när ni tittar om fem år kanske ni säger, jävlar vilket kanonlag vi hade, säger Petrasek.

ARTIKELN HANDLAR OM