Färjestadsfansens attack mot Niskala

Publicerad:
Uppdaterad:

"Vi gav dig vår kärlek – du vände oss ryggen".

Färjestad mot Frölunda brukar vara ett hett möte.

Och när brasan fick extra bränsle av att förre FBK-spelaren Janne Niskala valde just Frölunda blev det inte mindre intensivt.

– Det kändes bra, men annorlunda, att vara tillbaka, säger Niskala efter 2–0-segern.

Foto: Bildbyrån

För två år sedan satte han nytt rekord i antal poäng av en back under en säsong i elitserien och blev en stor publikfavorit i Karlstad bland Färjestadsfansen.

Men efter succésäsongen flyttade Janne Niskala över Atlanten för att prova på NHL. Fast efter att först inte fått chansen i Nashville Predators och sedan efter sex matcher blivit sidsteppad även i Tampa Bay Lightning ville han hem till Europa.

Färjestad var intresserat, enligt sportchefen Thomas Rundqvist erbjöd man det bästa kontrakt man någonsin erbjudit en spelare, men ändå skrev Niskala på för ärkerivalen Frölunda.

Tycker ändå om publiken

Det fick Färjestadsfansen att reagera, innan lördagens match höll de upp en banderoll med finsk text. Budskapet löd: ”Vi gav dig vår kärlek – du vände oss ryggen”.

– Jag såg den inte men Tomi Kallio berättade vad det stod, säger Niskala efter matchen.

TT: Hur reagerade du?

– Jag blev lite besviken, men samtidigt vet jag att det är så här det är. Jag tycker fortfarande att de är en bra publik.

Efter matchen fortsatte protesterna, fansen höll upp banderollen runt Frölundas buss när Niskala gick ut.

Att Frölunda gick och vann matchen bidrog säkert också till fansens frustration. Ledningen tog Göteborgslaget i den första perioden sedan Färjestadsmålvakten Jonas Gustavsson försökt rensa pucken bakom mål men i stället träffat en Frölundaspelare. Pucken studsade fram till Tomi Kallio som fick öppen kasse.

Holmqvist säker i mål

Förutom en stark period i inledningen av andra perioden för Färjestad så räckte det målet för att Frölunda skulle kunna kontrollera matchen. När sedan Jonas Nordqvist satte 2–0 i mitten av tredje perioden kändes matchen avgjord.

Johan Holmqvist, den andre av lördagens två landslagsmålvakter i Karlstad, var alldeles för bra för att Färjestad skulle ha en chans.

– Johan är stabil i mål. Hela säsongen har han givit oss chansen att vinna varenda match, säger Frölundatränaren Ulf Dahlén som var belåten över segern.

Noteras bör även att Färjestadsveteranen Jörgen Jönsson gjorde comeback. Så sent som i torsdags spekulerades det i att Sveriges meste landslagsman genom tiderna skulle tvingas lägga av.

– Det kändes rätt så bra i alla fall, även om det inte riktigt är någon sprutt i en direkt, säger Jönsson efter matchen.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN