Stopp för européer

HOCKEY

Kanada vill stänga sina juniorligor

Foto: Målet som gjorde Robin Figren känd: Zorromålet mot Danmark i senaste JVM. Förra året spelade han i en kanadensisk juniorliga.

Sex svenskar spelade förra säsongen juniorhockey i Kanada.

Men snart kan det vara slut med det – de kanadensiska ligorna vill stänga dörren.

Förra säsongen spelade 117 européer, varav sex svenskar, i den kanadensiska juniorligan CHL, som innefattar ligorna OHL, WHL och QMJHL. Men röster höjs i Kanada för att stoppa europeiska spelare från att delta i juniordraften, och därmed från spel i ligorna. Och det internationella ishockeyförbundet (IIHF) står bakom förslaget.

– Vi anser att det vore bra att ta bort europeiska spelare från de kanadensiska juniorligorna. Det vore det bästa både för kanadensisk och europeisk hockey, säger Szymon Szemberg, informationschef på IIHF, till tidningen Toronto Star.

Tjeckisk kritik

I dagsläget får varje juniorklubb i Kanada ha högst två icke-nordamerikanska spelare. Men i Kanada anser man att de europeiska spelarna som värvas är sämre än förr och att det är svårare att värva dem från sina moderklubbar.

– Utvecklingen har gått mot att de europeiska lagen vill behålla sina spelare. Det blir svårare och svårare att locka över spelare från Europa, säger Gilles Courteau, styrelseledamot i QMJHL.

I Europa däremot anser de flesta klubbar att ersättningen från Kanada för varje spelare är alldeles för låg. Ersättningen per spelare ligger i dag på 2 400 dollar, cirka 15 000 kronor.

Störst kritik har det varit från Tjeckien, där juniorligorna urvattnats rejält på spelare de senaste åren. Den senaste säsongen spelade 43 tjeckiska spelare i CHL.

”Tuffare klimat”

Pär Mårts, förbundskapten för det svenska J20-landslaget, ser det dock delvis som tråkigt om möjligheten att spela i Kanada försvinner.

– Hockeyn håller hög klass i CHL, det är en annan typ av utmaning vilket är utvecklande för rätt spelare, säger han till TT.

– Det är ett tuffare klimat där borta. Du spelar inför stor publik och kraven är större. Det finns spelare som mår bra av det, exempelvis ser vi Robin Figren (nästa säsong i Djurgården) som gjort väldigt bra ifrån sig och kommer hem som en bättre spelare, säger Mårts.

Men svensk hockey är också utvecklande, säger han.

– Jag är övertygad om att en svensk spelare kan utvecklas av att stanna och spela här hemma. Här kan du också alternera mellan juniorlag och A-lag, det kan du inte göra i Kanada.

Vilken är starkast, CHL eller J20 superelit?

– Jag var över och såg slutspelet i CHL, och jag skulle säga att deras mästare Spokane Chiefs skulle slå J20-mästarna Frölunda åtta gånger av tio.