Wayne Gretzky blir ambassadör – i Kina

Foto: Christopher Katsarov / TT / NTB Scanpix

avLinus Norberg

HOCKEY

Världens bästa spelare genom tiderna.

Nu blir Wayne Gretzky, 57, ambassadör – för det kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star.

– En otroligt boost för ishockeyn i Kina, säger klubbens vd, Ao Meng.

Fyra Stanley Cup-segrar, 2 857 poäng i NHL, utsedd till ligans mest värdefulle spelare nio (!) gånger och tröjnumret 99 pensionerat för alltid.

Det är knappast en överdrift att kalla Wayne Gretzky för världens bäste hockeyspelare genom tiderna.

Nu har 57-åringen tagit sig an nästa utmaning i karriären.

Värvat ”Peppe” Lundh

Han är ny ambassadör för det kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star som värvat Djurgårdens speedkula, Patrik ”Peppe” Lundh, inför den kommande säsongen.

Syftet är att öka hockeyns populäritet i Kina och klubben kommer att lansera ett nytt utvecklingsprogram för unga talanger vid namn ”KRS-Gretzky Hockey School”.

– Att ha Wayne Gretzky involverad är en otrolig boost för ishockeyn i Kina. Hans bidrag till spelet är oräkneligt. Att han nu är med i utvecklingen av ishockeyn i Kina i vad som är en anhopning till vinter-OS 2022 kommer att gynna intresse och deltagande i sporten, speciellt bland unga, säger Kunluns vd, Ao Meng, till China Daily.

”Ser fram emot besöket”

Efter sin otroliga aktiva karriär har Gretzky bland annat varit tränare för Phoenix i NHL samt varit general manager för det kanadensiska landslaget.

– Jag ser fram emot att besöka Kina för första gången och samarbeta i syftet att sporten ska växa, säger Gretzky om sitt nya jobb.

Det här är NHL Original Six 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

KHL